Libertum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Verzetsmuseum Zuid-Holland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Libertum
Bankgebouw Knox en Dortland
Voormalige vestiging van het Verzetsmuseum aan de Turfmarkt
Locatie Turfmarkt 30-32, Gouda
Type Geschiedenis
Opgericht 20 maart 1985
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 517628
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Libertum, een samenstelling van 'libertas' (vrijheid) en 'museum' (tot mei 2019 'Verzetsmuseum Zuid-Holland'[1]) is op 20 maart 1985 opgericht op initiatief van het Goudse 5 mei-comité. Libertum gaat over actuele thema's als vrede, veiligheid en vreedzaam samenleven. Het museum was tot november 2018 gevestigd in de binnenstad van Gouda in een voormalig bankgebouw aan de Turfmarkt 30-32. Het pand is in 1937 ontworpen door architect D. Stuurman in Zakelijk Expressionistische stijl. Deze stijl is verwant met de Amsterdamse Schoolstijl en kenmerkt zich door strakke geometrische bouwvolumes, verrijkt met siermetselwerk. Lange tijd was in het pand een bank gevestigd, de firma de ”Wed. Knox en Dortland”.

In het museum staat de geschiedenis van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal. In de binnentuin van het museum stonden enige replica's van Nederlandse verzetsmonumenten (zie afbeeldingen).[2] Na een grote eindtentoonstelling heeft het museum op 1 november 2018 het pand aan de Turfmarkt verlaten.

Libertum heeft inmiddels intrek genomen in de Chocoladefabriek, waar ook de Stadsbibliotheek en het Streekarchief Midden-Holland zijn gevestigd.[3] Volgens planning wordt eind 2022 op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek de Freedom Experience geopend. In deze interactieve tentoonstelling staan thema's als verzet, identiteit, confrontatie en vreedzaam samenleven centraal, waarbij een link wordt gelegd tussen verleden en heden.

Replica's verzetsmonumenten in de museumtuin[bewerken | brontekst bewerken]

De replica's zijn uit de museumtuin verwijderd en opgeslagen. Mogelijk in het depot van het Streekarchief Midden-Holland

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]