Vesna Vulović

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vesna Vulović (Cyrillisch: Весна Вуловић; 3 januari 1950) is een Joegoslavisch voormalig stewardess die op 26 januari 1972 een val van 10.050 meter uit een vliegtuig overleefde, zonder daarbij over een valscherm te beschikken.

Vulović was stewardess bij de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT. Op 25 januari 1972 werkte ze op de vlucht die vertrok uit Stockholm en via Kopenhagen naar Zagreb en Belgrado ging. De vlucht werd uitgevoerd met een Douglas DC-9 en had vluchtnummer JU 367. Deze stortte nabij de Tsjecho-Slowaakse gemeente Srbská Kamenice neer. De Joegoslavische autoriteiten beschuldigden Kroatische extremisten van het aan boord brengen van een bom. Vulović overleefde de ramp als enige van het vliegtuigpersoneel en de 22 passagiers. Wel lag ze 27 dagen in coma en had ze 16 maanden revalidatie nodig.

Vulović kon de ramp overleven doordat ze zich ten tijde van de explosie in het staartstuk van het vliegtuig bevond. Met dat gedeelte stortte ze in een spiraalbeweging naar beneden en kwam terecht op een met sneeuw bedekte helling, hetgeen haar val minder hard maakte. De val werd door het Guinness Book of Records opgenomen als hoogste overleefde val zonder valscherm. De hoogte van ruim 10 kilometer werd gebaseerd op gegevens van de Tsjecho-Slowaakse veiligheidsdienst die later door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie werd overgenomen. Latere onderzoeken zetten vraagtekens bij de hoogte.