Vestekerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vestekerk
De Vestekerk
Plaats Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Gebouwd in 1910
Restauratie(s) 2010
Monumentale status Geen
Architectuur
Architect(en) J. van Noppen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Vestekerk, werd in 1910 ingebruik genomen als de Vrijzinnig Hervormde Kerk en betreft een kerkgebouw in het centrum van Haarlem aan de Twaalf Apostelenstraat en de Gedempte Voldersgracht. In 1958 werd de naam gewijzigd in Jacobskerk. De kerk viel buiten gebruik in 1975 en heeft daarna jarenlang gefunctioneerd als galerie- en expositieruimte. De kerk staat ook bekend als de Raakskerk, Wijnkerk en Artellkerk.[bron?] De kerk werd ter gelijker tijd gebouwd met De Hoeksteen, die van de hand is van de zelfde architect en die even verderop, tot 2005 aan de Raaks stond.

In de oudere plannen van de herontwikkeling van het Raakskwartier stond het gebouw op de nominatie om gesloopt te worden. Uiteindelijk werd in 2005 de sloop door succesvol protest van Stichting de Hoeksteen bij de Raad van State voorkomen.[1]

Het gebouw is in april 2010 verkocht aan Jopen BV, een lokale Haarlemse brouwer.[2] Sinds 11 november 2010 is de gerestaureerde en omgebouwde Vestekerk omgedoopt tot Jopenkerk en biedt het onderdak aan een brouwerij van speciaalbieren, café en restaurant.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]