Vestingdagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op de oude stad vanaf de vestingwal

Sinds 1979 werden in Hellevoetsluis jaarlijks de Vestingdagen georganiseerd. Ieder jaar bezochten ongeveer 200.000 mensen dit gratis evenement.

In eerste instantie werd het "Stoomweekend" georganiseerd ter hoogte van de Tramhaven in Hellevoetsluis waar toen ook nog een Stoomtram reed. De eerste Vestingdagen waren feitelijk een Vestingdag. Alleen op de zaterdag was er een evenement. Het jaar erop werd besloten een evenement te organiseren van vrijdag tot en met zondag.

Allerlei voer- en vaartuigen waren er te zien, waarbij de nadruk lag op stoom. Ook oude vrachtauto's en oude militaire voertuigen konden worden bekeken. Verschillende bekende en onbekende bandjes en artiesten kwamen langs. Een ieder jaar terugkerend fenomeen waren The Amazing Stroopwafels voor het café "Het Barbiertje".
De Vestingdagen trokken ook veel jongeren, vanwege de kermis, braderie en uitgaansgelegenheden 's avonds.

De organisatie besloot het evenement voor 2008 over te slaan. Strengere veiligheidseisen vereiste onmogelijke inzet van vrijwilligers of een hogere bijdrage van de gemeente. De gemeente wenste echter niet meer bij te dragen.[1] Het bestuur van de Stichting Vestingdagen heeft hierna ook voor 2009 besloten geen Vestingdagen meer te organiseren.

Vanaf 2012 worden de Vestingdagen weer gehouden.