Vetblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vetblad
Vetblad
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Lentibulariaceae
Geslacht:Pinguicula
Soort
Pinguicula vulgaris
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vetblad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Vetblad (Pinguicula vulgaris) is een vleesetende plant uit de blaasjeskruidfamilie (Lentibulariaceae). De plant komt in grote delen van Europa voor, alsmede in Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Deze soort hoort samen met Pinguicula alpina en Pinguicula grandiflora tot de bekendste Europese soorten uit hun geslacht. Ze zijn winterhard en kunnen tot op hoogten boven de 1000 m voorkomen. De bloeitijd is in mei en juni. In Nederland is de soort zeldzaam.

Bloem

De plant kan 13 tot 16 centimeter hoog worden en heeft een doorgaans paarse bloem van 15 millimeter of langer.

De drie bekende soorten lijken erg op elkaar en zijn moeilijk te onderscheiden: ze zijn alle drie relatief klein en hebben lichtgroene, eironde bladeren met een opgekruld randje. Ze komen altijd voor op voedselarme, vochtige gronden, meestal in moerassen. Op hun bladeren bevatten ze klieren die een zoete, kleverige stof afscheiden. Deze stof dient om insecten te lokken en wanneer deze eraan blijven kleven, rolt het blad zich op en worden ze verteerd. De insecten dienen als voedsel, maar de plant kan het ook zonder insecten stellen.

Bijzonderheden[bewerken | bron bewerken]

In de volksgeneeskunde is de plant al eeuwenlang een veel gebruikt geneeskruid. Een tinctuur van de bladeren zou helpen tegen nervositeit. Ook werd het gebruikt om haaruitval tegen te gaan.

De enzymen afkomstig van het blad werden voorheen in Noorwegen gebruikt om zogeheten 'tettmelk', ofwel dikke melk, te maken. De Noorse naam luidt dan ook toepasselijk Tettegras.

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Vetblad (Pinguicula vulgaris) op Wikimedia Commons.