Veteraneninstituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veteraneninstituut
Stichting Veteraneninstituut
Motto Veteranen, onze missie
Opgericht 10 mei 2000
Personen
Voorzitter Dr. G. Valk
Directeur Kolonel der Jagers Drs. Ludy de Vos
Website

Het Veteraneninstituut is een Nederlandse stichting voor de ondersteuning van en hulp aan Nederlandse oorlogsveteranen die het veteranenbeleid van het ministerie van Defensie uitvoert. Tevens onderhoudt het Veteraneninstituut contact met veteranenorganisaties, hulpverleningsinstellingen en maatschappelijke organisaties en is het verantwoordelijk voor de informatievoorziening over de zorg voor veteranen.[1] Voorzitter van het Veteraneninstituut is de voormalige PvdA-politicus Gerrit Valk. De directeur is Kolonel der Jagers Drs. Ludy de Vos.[1]

Oprichting[bewerken]

Het Veteraneninstituut werd in 2000 opgericht als bundeling van alle dienstverlening aan veteranen die tot dan toe werd verstrekt door onder meer het Ministerie van Defensie en de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Sinds 2003 valt het Veteraneninstituut onder een overkoepelende stichting: Stichting Veteraneninstituut.

Nederlandse veteranen[bewerken]

In Nederland vallen de volgende personen onder de definitie veteraan: De militair, de gewezen militair, of de gewezen dienstplichtige, van de Nederlandse krijgsmacht, dan wel van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, alsmede degene die behoorde tot het vaarplichtig koopvaardijpersoneel, die het Koninkrijk der Nederlanden heeft gediend onder oorlogsomstandigheden dan wel heeft deelgenomen aan een missie ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde voor zover deze missie bij regeling van Onze Minister is aangewezen.[2] In 2014 kende minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert de veteranenstatus ook toe aan militairen die hebben deelgenomen aan de beëindiging van de gijzelingsacties in 1977.[3]

Taken Veteraneninstituut[bewerken]

Iedere Nederlandse veteraan heeft recht op erkenning, hulp en ondersteuning door het Veteraneninstituut. De erkenning bestaat onder andere uit het uitreiken van de veteranenpas en het Draaginsigne Veteranen. Tevens is het Veteraneninstituut belast met de uitreiking van het Draaginsigne Gewonden aan veteranen die de militaire dienst reeds hebben verlaten. Ook ondersteunt het Veteraneninstituut de organisatie van de Nederlandse Veteranendag.

Het Veteranenloket, onderdeel van het Veteraneninstituut, biedt toegang tot bestaande zorg en dienstverlening van het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut (Vi), het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV), het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en het Veteranen Platform (VP). Voor een acute zorgvraag is het loket ook buiten kantooruren bereikbaar.

Het Veteraneninstituut fungeert verder als kennis- en onderzoekscentrum voor alle met veteranen in verband staande onderwerpen.

Externe links[bewerken]