Veulen (Venray)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veulen
´t Väöle
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Veulen (Limburg)
Veulen
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,26 km²
Inwoners
(2021-01-01)
555[1]
(54 inw./km²)
Overig
Postcode 5814
Netnummer 0478
Woonplaatscode 2336
Detailkaart
Kaart van Veulen
Veulen binnen de gemeente Venray
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veulen (Limburgs: ´t Väöle) is een dorp in de gemeente Venray, in de Nederlandse provincie Limburg. Het dorp telde op 1 januari 2021 555 inwoners.

Nog tot in de 17e eeuw werd Veulen Voerloe, Vaerloe of Veurlo genoemd. De naam werd voor het eerst vermeld in 1422, als Goert van Voerloe samen met zijn vriend Sibbe Henselmans in Venray de stichting van een convent van Zusters van het Gemene Leven mogelijk maakte, het latere klooster Jerusalem. Veulen zelf werd voor het eerst vermeld in een rekening van de rentmeester van de hertog van Gelre in 1531. Zekere Hendrik Verberckt pachtte in dat jaar "Voerloe ende Voerloeberch". In de schatcedulen van Venray wordt Veulen voor het eerst genoemd in 1638, en wel als "aen 't Vaerloe". In dat jaar stonden er acht boerderijen. Omstreeks 1832 waren dat er negen, en in 1910 dertien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Veulen de verblijfplaats voor vele onderduikers waaronder Joden en piloten van neergehaalde Engelse vliegtuigen. Bekend uit die tijd is met name verzetsstrijder Cor van Staveren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Veulen ligt op de rand van een ouder landschap op hoger gelegen zandgronden, en in het westen recentere Peelontginningen. Vrijwel de gehele omgeving is in gebruik voor de landbouw. Ten noorden van Veulen stroomt de Oostrumse Beek in oostelijke richting. In het oosten vinden we Breehei, een waterwingebied met naaldbos. Veulen ligt op een hoogte van ruim 29 meter boven N.A.P.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de eerste zondag van de zomervakantie van de lagere school kent het dorp een dorpsfeest dat sinds 1984 jaarlijks gehouden wordt. Op de eerste zondag van september vindt de kermis plaats.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Ysselsteyn, Heide, Leunen, Castenray, America

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]