Vezina Trophy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vezina Trophy

De Vezina Trophy wordt ieder seizoen uitgereikt aan de beste doelverdediger van de National Hockey League. De prijs is vernoemd naar George Vézina (1887-1926), de eerste keeper die een shutout op zijn naam schreef. Vézina overleed tijdens een seizoen aan tuberculose. Sinds 1927 wordt de Vezina Trophy uitgereikt in de naam van hem.

Tot 1981 werd de Vezina Trophy gegeven aan de doelman met de minste goals tegen. In feite gaat de prijs dan naar de doelman bij het best verdedigende team, in plaats van de beste doelverdediger. Sindsdien is er de William M. Jennings Trophy die wordt uitgereikt aan de doelverdediger spelend voor het team met de minste doelpunten tegen. De Vezina Trophy wordt sindsdien gegeven aan de beste doelman, gekozen door de voorzitters van alle NHL-ploegen.

Jacques Plante is recordhouder met zeven overwinningen, maar die waren allemaal voor 1980. Dominik Hašek won de trofee zes keer en is daarmee recordhouder van het aantal overwinningen van de Vezina Trophy in de huidige vorm.

Winnaars[bewerken]