Viacom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viacom Inc.
Viacom logo.svg
Beurs NYSE: VIAB
Grootaandeelhouders National Amusements:
Class A: 71% – Class B: 32%
Oprichting 1973 (~2006)
Sleutelfiguren Sumner Redstone (bestuursvoorzitter)
Tom Freston (President & CEO)
Hoofdkantoor 1515 Broadway
New York, NY 10036
Verenigde Staten
Producten Volledige lijst van bezittingen, televisiezenders, satelliettelevisie, internet en filmproducties
Omzet Gestegen $ 11,5 miljard (2006[1])
Winst Gestegen $ 1,59 miljard (2006[1])
Website Viacom
Portaal  Portaalicoon   Economie

Viacom (acroniem voor Video & Audio Communications) is een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld. Het Amerikaanse concern is gevestigd aan Broadway in New York en heeft additionele hoofdkantoren in Hollywood, Glendale, Londen en Washington D.C.. Viacom is bekend door het produceren en uitzenden van muziektelevisie (MTV Networks en VH1), kindertelevisie (Nickelodeon) en de filmproductie- en distributiedivisie (Paramount Pictures en sinds 2006 ook DreamWorks SKG). Het concern is begonnen als een spin-off van CBS in 1973 en is sinds 1986 "onderdeel" van National Amusements.

Het oorspronkelijke "Viacom" (opgericht in 1973 en opnieuw in 1986) is op 31 januari 2005 hernoemd naar CBS Corporation en vrijwel de helft van de bezittingen is overgedragen naar een in december opgericht bedrijf, "New Viacom". Op dezelfde dag werd dit onderdeel hernoemd naar Viacom. Meer informatie over de opsplitsing is te vinden onder het hoofdstuk 'CBS Corporation en het nieuwe Viacom'.

Sinds 1987, nadat hij het concern overnam, is Sumner Redstone bestuursvoorzitter van Viacom. Samen met zijn dochter (tevens commissaris bij het concern) bezit hij circa zeventig procent van het stemrecht van de beursgenoteerde onderneming, alsmede van voormalig onderdeel CBS Corporation.

Viacom Building

Geschiedenis[bewerken]

Viacom is oorspronkelijk opgericht als televisiesyndicatiedivisie van het Amerikaanse televisienetwerk Columbia Broadcasting System (CBS), genaamd CBS Films. In 1973 werd het onafhankelijk opgericht als een spin-off, omdat de destijds nieuwe Federal Communications Commission-regels een verbod legden op het bezit van een syndicatiebedrijf door een televisienetwerk. In het begin heette het nieuwe mediabedrijf voluit Video & Audio Communications, maar deze lange naam werd al snel in het dagelijkse leven ingekort tot Viacom.

In het begin verdiende Viacom veel geld door het uitzenden van oude CBS-klassiekers, zoals The Andy Griffith Show en All in the Family. Hiernaast zonden ze ook de shows The Cosby Show en Roseanne uit. Al snel kwam Viacom er echter achter dat er nog veel meer geld te verdienen was in de mediawereld en begon zich te richten op een breder palet aan divisies. Zo kwam het in 1978 tot de overname van het televisienetwerkbedrijf Sonderling Broadcasting, waardoor de onderneming het bezit kreeg over diverse radiostations en een televisiestation van CBS (tegenwoordig NBC) in Albany, New York. Tot 1986 zou Viacom nog veel meer televisiestations overnemen, waaronder in Connecticut, Missouri en Louisiana.

Een van de definiërende overnames die Viacom daarna deed, was de overname van Warner-Amex Satellite Entertainment van Warner Communications (het huidige Time Warner) in 1985. Deze overname bracht MTV en het toen nog in kinderschoenen staande Nickelodeon en VH1 bij het bedrijf. Viacom hernoemde Warner Cable (zoals Warner-Amex inmiddels heette) na de overname naar MTV Networks om af te komen van licentierechten van de Warner-merknaam. Tevens vonden de bestuursleden dat MTV een significante merknaamwaarde had; genoeg om de rest ook mee te krijgen.

Overname door National Amusements en van CBS[bewerken]

Oprichters van Famous Players, dat niet snel daarna Paramount Pictures zou worden

In 1986 werd Viacom zelf overgenomen. Sumner Redstone nam het concern over, onder leiding van zijn bedrijf National Amusements, een groot Amerikaans bioscoopconcern. Door de jaren heen is Redstone altijd de leidende kracht achter het bedrijf geweest, als bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder. Na de overname werd het concern opnieuw geregistreerd onder de ingekorte naam, als "Viacom Inc." in de staat Delaware. In de jaren 90 deed Viacom vele overnames en in 1993 werd een van de belangrijkste onderdelen van het concern overgenomen, Paramount Communications (moederbedrijf van Paramount Pictures). Deze prestigieuze Hollywoodfilmstudio bracht het concern steeds dichter bij het doel om een verticaal georiënteerd mediaconcern te zijn. Het concern zag ook een goede samenwerking tussen de filmbezittingen en het al bestaande MTV Networks. Na de overname werden onder andere Nickelodeon Movies en MTV Films opgericht, om onder de vleugel van Paramount films te produceren en distribueren.

In 1999 werd het voormalige moederbedrijf CBS Corporation overgenomen door Viacom. Tot op de dag van vandaag geldt het als een van de allergrootste mediafusies in de geschiedenis van de industrie. Viacom had een bedrag van $ 50 miljard over voor het voormalige moederbedrijf. Hoewel aangekondigd als een fusie van gelijken, was er overduidelijk sprake van een overname van CBS door Viacom. Door de overname kreeg Viacom niet alleen het televisienetwerk van CBS binnen, maar ook de kabeltelevisiezenders TNN en Country Music Television. Deze twee zenders werden gescheiden van CBS door ze onder te brengen in MTV Networks. Het in 2001 overgenomen Black Entertainment Television (BET) werd tevens ondergebracht onder de MTV-divisie van het mediaconglomeraat (welke dienst ging doen als holding voor de populaire televisiezenders). Nadat verschillende BET-medewerkers zich hiertegen hadden uitgesproken bij de directie (het betekende namelijk een verhuizing van BET uit Washington D.C.) werd BET weer een semi-onafhankelijke divisie van Viacom.

CBS Corporation en het nieuwe Viacom[bewerken]

Tijdlijn

Op 14 juni 2005 bevestigde de Raad van Bestuur geruchten dat het bedrijf plannen had om zichzelf op te splitsen in twee nieuwe bedrijven[2]. Een van de redenen die de directie opgaf voor de opdeling is dat het bedrijf in delen zich beter kan concentreren op de verschillende activiteiten. Tevens is het grote verlies van $ 17 miljard in 2004 (mede door afschrijvingen op de radionetwerken) een doorslaggevende reden geweest. CBS zou zich voornamelijk gaan richten op televisie en consumentenproducten en Viacom op populaire televisie, muziek en films.

In het najaar van 2005 werd er een nieuw bedrijf opgericht door Viacom, genaamd "New Viacom". Op 31 december 2005 werd het bestaande Viacom Inc. hernoemd naar "CBS Corporation" en werden de bezittingen die onder Viacom zouden doorgaan ondergebracht bij het nieuw opgerichte New Viacom. Op 31 januari 2006 werd deze hernoemd naar Viacom Inc., waardoor in feite Viacom is afgesplitst van CBS in plaats van andersom.

Dit geeft een aardig interessant verloop in de geschiedenis van het bedrijf: Viacom wordt uit CBS opgericht in 1973 en neemt na achttien jaar in 1991 het voormalige moederbedrijf over in een van de grootste media-overnames ooit. Dan vijftien jaar later wordt Viacom feitelijk het oude moederbedrijf (CBS Corporation) en splitst het, net zoals in 1973, een onderdeel (alhoewel dit keer de helft van het bedrijf) af: Viacom.

Sinds de opsplitsing is er een mediagroep dat bekendstaat als CBS Corporation en een deel dat onder de huidige naam verder is gegaan, maar dat wél nieuw opgericht is. CBS Corp bezit onder andere de televisienetwerken Columbia Broadcasting System en United Paramount Network (per september: The CW Television Network), CBS Radio en CBS Outdoor (voorheen Viacom Outdoor). Het nieuwe Viacom heeft onder andere MTV, Nickelodeon, Black Entertainment Television, Paramount Pictures en Famous Music behouden.

Meer film en uitbreiding in nieuwe media[bewerken]

In december 2005 kwam er een overeenkomst tussen Paramount Pictures en de oprichters van DreamWorks op tafel te liggen om de onafhankelijke filmstudio op te kopen voor een bedrag van circa $ 1,6 miljard, inclusief $400 miljoen aan schulden. Voorheen waren er al geruchten dat Universal Studios (via moederbedrijf NBC Universal) de studio over zal nemen en er scheen al een conceptcontract klaar te liggen bij Universal. DreamWorks koos echter voor een overname door Paramount, omdat ze de bedrijfsstructuur van General Electric, het moederbedrijf van NBC Universal, te ingewikkeld vonden. Op 1 februari 2006 werd de overname voltooid. The Island, een sciencefictionfilm die uitkwam in mid 2005, wordt genoemd als een van de redenen waarom DreamWorks het hoofd niet meer boven water kan houden onafhankelijk. Deze film bracht pas vele maanden later het geld binnen om alleen al de productiekosten van $122 miljoen op te halen (welke ze deelden met Warner Bros.).

Na de opsplitsing begin 2006 is het concern zich tevens gaan richten op zogenoemde "nieuwe media" (waaronder internetdiensten vallen). Zo werden iFilm en Xfire overgenomen. Hiermee volgt Viacom concurrent News Corporation, dat in het begin van 2006 een van de populairste websites van het internet overnam, MySpace. Al eerder nam Viacom een stap richting de nieuwe media, door in juni 2005 Neopets over te nemen. De nieuwe media van Viacom wordt na de overname direct ondergebracht onder MTV Networks, waardoor deze divisie steeds meer een interactievere structuur krijgt.

Op 8 mei werd het filmarchief van DreamWorks verkocht aan de investeringsmaatschappijen Soros Strategic Partners (van George Soros) en Dune Capital Management. De bibliotheek werd verkocht voor een bedrag van $ 900 miljoen. Paramount Pictures en DreamWorks zullen de rechten behouden op het maken van vervolgen en afgeleide films en Paramount Home Entertainment zal de distributierechten van de bibliotheek voor de komende vijf jaar behouden. Na die eerste vijf jaar heeft Viacom een optie om het archief terug te kopen; doen ze dit niet, dan worden de distributiecontracten automatisch verlengd. Viacom zal, via Paramount, een minderheidsaandeel behouden in de holdingsmaatschappij die het archief bezit. Een ander Paramount-onderdeel, Famous Music, zal de muziekdistributierechten van de films behouden, zonder voorwaarden[4].

Eigendom[bewerken]

Alhoewel een meerderheid van de aandelen in handen is van onafhankelijke aandeelhouders, bezit de familie Redstone circa zeventig procent van de stemrechten van het bedrijf via preferente aandelen. Doordat zij in het bezit zijn van alle Class A-aandelen hebben zij meer stemrecht dan alle andere normale aandeelhouders. Door de overname uit 1986 (met het door de Redstones gecontroleerde National Amusements) verkregen zij deze Class A-aandelen.

Noten[bewerken]

  1. a b PDF 2006
  2. Documentatie over de opsplitsing en de aankondiging
  3. Bron voor de omzetcijfers: FORM 10K (maart 2006)
  4. PRNewswire: Viacom to Sell Paramount Pictures' DreamWorks Film Library For $900 Million (laatst bezocht: 22 april 2013)

Externe links[bewerken]