Victor Gilsoul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Victor Gilsoul schildert zijn echtgenote Ketty Gilsoul-Hoppe.

Victor Gilsoul was een Belgisch impressionist uit Brussel (1867 - 1939). Hij schilderde vlotte, heldere landschappen, marines, natuurstemmingen, stadsgezichten en figuren.

Hij studderde aan de academies van Brussel (1885-1890) en Antwerpen. Hijk reeg ook les van de gekende marine schilder Louis Artan.

Hij stelde voor de eerste maal tentoon op het Salon van Brussel van 1884. Hij werd in 1885 lid van de Brusselse kunstkring "Voorwaarts", die reeds ontbonden werd in 1893. Hij werd later ook erelid van "La Gravure Originale Belge". In 1914 vluchtte hij naar Londen. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij van 1924 tot 1930 leraar aan de NHISKA in Antwerpen.

"Onstuimige Noordzee"; privé-verzameling

Hij hield ervan om Nieuwpoort en omstreken in beeld te brengen. Maar hij schilderde eveneens veel in de omstreken van Knokke, Lissewege en juist over de Nederlandse grens in Sluis.

Hij huwde de Belgische kunstschilderes Ketty Gilsoul-Hoppe en tekende zijn werk onder de naam Victor Gilson, Victor Olivier Gils en Victor-Olivier Gils.

Enkele van zijn werken:

  • "Sluismeester Nieuwpoort"
  • "De Vissersboot"
  • "Onweer boven Nieuwpoort"
  • "Uitweg te Nieuwpoort"
  • "Bestijging van Staketsel"
  • "Windstilte in de Vaargeul"

Werk van hem bevindt zich in Belgische musea (Antwerpen, Brugge, Brussel, Elsene, Bergen, Namen, Oostende), Dordrecht, Krefeld, Barcelona, Boekarest, Brighton, Luxemburg en Parijs.

Tevens decoreerde Gilsoul woningen met zijn schilderkunst. Een bekend voorbeeld hiervan is onder meer het eclectische woonhuis (met kunstenaarsatelier) aan de Molièrelaan 513 in Elsene (Brussel) uit 1924 in samenwerking met architect Victor Rubbers.

Zie de categorie Victor Gilsoul van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.