Victor van Marseille

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heilige Victor van Marseille
Afbeelding van Sint-Victor in molen Nooit Gedagt te Woudrichem
Afbeelding van Sint-Victor in molen Nooit Gedagt te Woudrichem
Geboren Onbekend
Gestorven ca. 290 te Marseille
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Naamdag 21 juli
Attributen Korenmolen, molensteen, zwaard
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De heilige Victor van Marseille (overleden ca. 290) was een christelijke martelaar. Hij is de patroon van de korenmolenaars. Zijn naamdag is 21 juli.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers Alexander, Felicianus en Longinus. Hiervoor werd hij voorgeleid voor de prefecten Asterius en Eutichius. Victor weigerde bij herhaling te offeren aan de Romeinse goden die hij afgoden noemde. Hij schopte een beeld van een god omver. Voor deze godslastering werd zijn voet afgehakt.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Beeld van Sint Victor in Molen de Valk, Montfoort.

Hij werd op 21 juli door Euticius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Na zijn dood vonden in de grot waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abdij Saint-Victor in Marseille. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet.

Beschermheilige[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars. Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]