Victoria cruziana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Waterleliefamilie
Victoria cruziana flower.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:ANITA-groep
Familie:Nymphaeaceae (Waterleliefamilie)
Geslacht:Victoria (Reuzenwaterlelie)
soort
Victoria cruziana
A.D.Orb. (1840)
Victoria cruziana
Afbeeldingen Waterleliefamilie op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Waterleliefamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Victoria cruziana is een van de twee soorten reuzenwaterlelies uit het geslacht Victoria. De soort heeft 0,5–1,5 meter brede drijfbladeren met een 8–20 centimeter hoge rand. De onderzijde is bezet met ribben en stekels. Deze waterlelie heeft een dikke wortelstok die vastzit in het slib onder water.

De 25-35 centimeter brede bloemen zijn alleenstaand en drijven op het water. Aan de onderkant van de bloem zitten de vier stekelige kelkbladen. De talrijke kroonbladeren gaan geleidelijk over in de meeldraden. De stempel is schotelvormig en heeft gekromde stekels aan de rand. De bloemen verkleuren van wit via lichtroze naar donkerroze. De eerste nacht bloeit de waterlelie wit, wat kevers als bestuiver aantrekt, waarna de bloemen sluiten. De volgende nacht bloeit hij roze. De vruchten rijpen onder water.

De plant gedijt goed bij temperaturen tussen de 20 en 25 °C. De soort komt van nature voor in stilstaande wateren in Paraguay, Zuid-Brazilië en Noord-Argentinië.

Deze plant wordt veel in botanische tuinen gekweekt, vaker dan de grotere Victoria amazonica. In Nederland is de plant te bezichtigen in de Hortus Botanicus Amsterdam en de Botanische Tuin TU Delft; in België in Plantentuin van de Universiteit Gent.