Vier koninkrijken van Daniël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vier koninkrijken van Daniël duiden op de koninkrijken die werden genoemd in de uitlegging van een droom van koning Nebukadnezar II, volgens Daniël hoofdstuk 2.

Hij droomde van een ontzagwekkend standbeeld met een hoofd van goud, een borst van zilver, een buik van brons, benen van ijzer en voeten van ijzer en leem. Er kwam een steen, zonder menselijk toedoen, die het standbeeld volledig vernietigde, waarna de steen groeide tot een berg die de hele aarde omvatte.

Daniël legde uit dat er na het "gouden" Nieuw-Babylonische Rijk van Nebukadnezar drie zwakkere rijken zouden komen: een zilveren rijk, een koperen rijk en een verdeeld ijzeren rijk. Daarna zou God een nieuw rijk oprichten dat in eeuwigheid zou bestaan.

Interpretatie[bewerken]

Volgens de meeste uitleggers waren deze rijken:

Een andere uitleg is dat zilver het Medische rijk was, koper het Perzische en ijzer het Macedonische. Een bezwaar hiertegen is dat het Medenrijk reeds voor de val van het Babylonische rijk in het Perzische rijk was opgegaan.

Op grond van de profetie werd verwacht dat het Koninkrijk van God met Jezus Christus als koning direct na de val van het Romeinse rijk zou komen.[bron?]