Viertandmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tetraphis pellucida
Viertandmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Tetraphidopsida
Orde:Tetraphidales
Familie:Tetraphidaceae
Geslacht:Tetraphis
Soort
Tetraphis pellucida
Hedw. (1801)
Tetraphis pellucida op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het viertandmos (Tetraphis pellucida) is een bladmos uit de familie Tetraphidaceae. Het groeit bij voorkeur in bossen op zandgrond en dan meestal op dood en vermolmend hout en op boomstronken. Viertandmos is een goede indicator voor oudere bossen waar dood hout de kans krijgt om te blijven liggen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het 1 tot 2 cm hoge mos vormt lichtgroene, in het onderste deel roodachtige, losse tot dichte zoden. Een plantje vormt vaak een terminale, lensvormige broedbeker die speciale broedlichamen bevat en is omgeven door vrije bladeren. De bladeren zijn breed ovaal van vorm, hebben gave randen en zijn enigszins glanzend, met afgeronde, zeshoekige lamina-cellen aan de binnenkant. Het blad wordt gekenmerkt door een relatief dikke bladnerf die tot net in de bladtop reikt. De vergankelijke protonemabladeren zijn voorzien van bladachtige uitlopers. De sporofytgeneratie vormt rechtopstaande, symmetrische, duncilindrische sporenkapsels waarvan het peristoom slechts vier tanden heeft.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland komt het viertandmos vrij algemeen voor. Het is algemeen in de Pleistocene districten, maar komt daarbuiten slechts weinig voor. Viertandmos lijkt iets te zijn toegenomen, wat kan worden toegeschreven aan gewijzigd bosbeheer waarbij veel meer dood hout blijft liggen (peildatum 2014).