Vierwindstrekenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vierwindstrekenbrug
De noordkant van de Vierwindstrekenbrug over de Admiralengracht met kunstwerk (Eskimo)
De noordkant van de Vierwindstrekenbrug over de Admiralengracht met kunstwerk (Eskimo)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 51′ OL
Overspant Admiralengracht
Breedte 30 m
Doorvaartbreedte 12 m
Monumentale status gemeentelijk monument
Brugnummer 381
Bouw
Ingebruikname 1932
Gebruik
Weg Jan van Galenstraat
Architectuur
Type vaste brug
Architect(en) Piet Kramer
Bijzonderheden Amsterdamse School
Vierwindstrekenbrug (Amsterdam-Centrum)
Vierwindstrekenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Vierwindstrekenbrug (brug nr. 381) is een vaste brug in Amsterdam-West.

Ligging[bewerken]

De verkeersbrug is gelegen in de Jan van Galenstraat en overspant de Admiralengracht. In de omgeving van de brug ligt ten noordoosten het Erasmuspark. In het noordwesten lagen jarenlang de sportvelden aan de Joos Banckersweg, maar dat terrein is in de jaren negentig geslachtofferd ten gunste van woningbouw.

Het ontwerp van de brug is afkomstig van Piet Kramer, die zijn stijl van de Amsterdamse School volledig kon uitoefenen. De brug laat een mengeling zien van baksteen en natuursteen (graniet); er zijn siersmeedijzeren balustrades (met in de zomer bloembakken eraan) en er zijn beeldhouwwerken. Aan de zuidzijde van de brug bevinden zich aan beide zijden een inpandige zitjes. De kiosken/het brughuisje (ook een onderdeel van Kramers ontwerpen, zie de Brug 415, Parnassusbrug), die op de tekening stond werd niet gebouwd. De beelden van Hildo Krop geven de vier windstreken weer:

  • een eskimo met iglo en walrussen staande voor noord (geplaatst op het noordoosten)
  • een hoekman/beursman met auto’s staande voor west (noordwesten)
  • een Chinees met twee stoomboten, staande voor oost (zuidwesten)
  • een krijger met speer en schild en leeuwen staande voor het zuiden

De beeltenissen zijn aangevuld met een knielende moeder met kind van Jaap Kaas en een staande naakte vrouw van Hubert van Lith. Overigens eindigde de bemoeienissen van Kramer niet bij de brug alleen; de noordwestkant die overloopt naar het Erasmuspark, kreeg ook een ontwerp van Kramer.

Plannen voor het leggen van de brug dateren van ongeveer 1931. De Jan van Galenstraat liep toen tot wat nu de Admiralengracht is, die destijds hier eindigde. Doordat het plan was die gracht noordwaarts door te trekken, werd een brug daaroverheen noodzakelijk, want al eerder was besloten dat de Jan van Galenstraat een hoofdverkeersader zou worden. Dit is mede terug te vinden in de breedte van de Brug 382 (Jan van Galenbrug) en Beltbrug.[1] De kosten werden toen ingeschat op 240.000 gulden. In 1933 zou de brug klaar zijn. De brug lag als een pukkel in het landschap, want de Jan van Galenstraat ten westen van de brug werd pas in 1935 klaar gemaakt voor wegbanen.

De brug ging jarenlang naamloos door het leven, maar kreeg (pas) in 1996 haar naam refererend aan de vier windstreken verbeeld in de beelden van Krop.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Lijst van beelden in Amsterdam-West