Viken (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viken
Kaart van Viken
Coördinaten 60°0'0"NB, 10°0'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 24.597 km²
Inwoners (2020) 1.241.165
Hoofdstad Oslo, Drammen, Sarpsborg en Moss
- rang 1e plaats)
Portaal  Portaalicoon   Noorwegen

Viken is een van de nieuwe provincies (fylke) in Noorwegen die per 1 januari 2020 worden gevormd. Viken ontstaat door de samenvoeging van de oude provincies Buskerud, Akershus en Østfold met daarbij de gemeenten Svelvik, Jevnaker en Lunner. De vorming van de nieuwe provincie stuitte op de nodige weerstand, maar werd toch goedgekeurd door de Storting, het Noorse parlement. Het bestuur zetelt voorlopig in Oslo, dat zelf geen deel uitmaakt van de provincie, terwijl de statsforvalter, de vertegenwoordiger van de regering, voorlopig kantoor houdt in Moss.

In september 2019 werden voor het eerst verkiezingen gehouden voor het nieuwe bestuur van de provincie. Het eerste besluit van het nieuwe bestuur, bestaande uit Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti en de Groenen, was de aankondiging dat het bestuur zou streven naar de opheffing van de nieuwe provincie. Mede daarom werd besloten geen eigen bestuurscentrum te bouwen maar voorlopig gebruik te maken van een gebouw in Oslo.

Discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Het centrumrechtse kabinet-Solberg besloot tot de fusie van de drie fylkes, maar er waren vanuit de oppositie veel protesten. Ook onder inwoners bleef de onrust lang aanhouden, zelfs na de totstandkoming. De provinciale herindeling werd een thema bij de landelijke verkiezingen. Bij de Noorse parlementsverkiezingen 2021 streden Senterpartiet, Arbeiderpartiet en Sosialistisk Venstreparti voor een deling van de provincie.[1] De centrumrechtse regering Solberg verloor de meerderheid in het parlement, waardoor een deling van de fusieprovincie weer dichterbij kwam aangezien Ap, Sp en SV een ruime meerderheid in het Storting verwierven.

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de totstandkoming van de provincie telde Viken 51 gemeenten. Dat waren er minder dan de samengevoegde provincies bij elkaar hadden omdat tegelijk met de samenvoeging van de provincies ook aan aantal gemeenten fuseerden.

Van de de provincie Buskerud werden Hurum en Røyken werden opgenomen in de gemeente Asker, die deel uitmaakte van de provincie Akerhus. Nedre Eiker werd bij de gemeente Drammen gevoegd samnen met de gemeente Svelvik uit de eveneens op dezelfde dag opgeheven provincie Vestfold.

In de provincie Østfold werden Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg en Trøgstad samengevoegd tot de gemeente Indre Østfold, Rygge werd opgenmomen in de gemeente Moss en Rømskog werd opgenomen in de gemeente Aurskog-Høland, die deel uitmaakte van de provincie Akerhus.

In de provincie Akerhus werden Fet, Skedsmo en Sørum samengevoegd tot de gemeente Lillestrøm en Oppegård en Ski tot de gemeente Nordre Follo.

 1. Aremark
 2. Asker
 3. Aurskog-Høland
 4. Bærum
 5. Drammen
 6. Eidsvoll
 7. Enebakk
 8. Flesberg
 9. Flå
 10. Fredrikstad
 11. Frogn
 12. Gjerdrum
 13. Gol
 14. Halden
 15. Hemsedal
 16. Hol
 17. Hole
 1. Hurdal
 2. Hvaler
 3. Indre Østfold
 4. Jevnaker
 5. Kongsberg
 6. Krødsherad
 7. Lier
 8. Lillestrøm
 9. Lunner
 10. Lørenskog
 11. Marker
 12. Modum
 13. Moss
 14. Nannestad
 15. Nes (Akershus)
 16. Nes (Buskerud)
 17. Nesodden
 1. Nittedal
 2. Nordre Follo
 3. Nore og Uvdal
 4. Rakkestad
 5. Ringerike
 6. Rollag
 7. Rælingen
 8. Råde
 9. Sarpsborg
 10. Sigdal
 11. Skiptvet
 12. Ullensaker
 13. Vestby
 14. Våler
 15. Øvre Eiker
 16. Ål
 17. Ås

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]