Viktor Boet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Viktor Boet

Viktor Anatoljevitsj Boet (Russisch: Виктор Анатольевич Бут) (Doesjanbe (Tadzjikistan), 13 januari 1967) is een Russische wapenhandelaar en voormalig luitenant in het Russische leger, waar hij werkte als vertaler.

Boet wordt ervan verdacht wapens te leveren aan terroristische groeperingen, zoals onder andere de Taliban en Al Qaida, en van wapens aan te voeren naar verschillende conflictzones in Afrika met zijn eigen vliegtuigen. Volgens recente rapporten zou hij ook opereren in Irak.

Boet werd op 6 maart 2008 in de Thaise hoofdstad Bangkok gearresteerd omdat de DEA vermoedt dat hij wapens wilde leveren aan de FARC in Colombia. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA had een val voor hem uitgezet door zich voor te doen als vertegenwoordigers van de FARC. Na zijn arrestatie hebben de Verenigde Staten om zijn uitlevering verzocht.

Boet ontkent de aantijgingen. Zijn advocaat probeerde hem naar Rusland te krijgen. Op 20 augustus 2010 besliste een Thaise rechtbank dat Boet mag uitgeleverd worden aan de VS.

Op 2 november 2011 werd Boet in New York City veroordeeld voor wapenhandel en samenzwering tot moord. Boet is in april 2012 veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor pogingen zwaar wapentuig te verkopen aan de Colombiaanse terreurgroep FARC.

Op 10 november 2012 werd bekend dat de Verenigde Staten het verzoek van Moskou om Boet aan Rusland uit te leveren heeft afgewezen. [1]

Film[bewerken]

Yuri Orlov, het personage gespeeld door Nicolas Cage in de film Lord of War uit 2005, is op Viktor Boet gebaseerd.

Externe links[bewerken]