Villa Hammerschmidt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Hammerschmidt (2008)

De Villa Hammerschmidt in Bonn is de tweede officiële ambtswoning van de Duitse Bondspresident, de eerste ambtswoning is te Berlijn Slot Bellevue.
Het zogenoemde '"Witte Huis aan de Rijn"' heeft een traditierijke geschiedenis.

Voorgeschiedenis[bewerken]

In 1860 gaf de industrieel Albrecht Troost architect August Dieckhoff de opdracht in de toenmalige buitenwijken van de stad Bonn, aan de Rijnoever een villa te bouwen.

In die tijd stond Bonn, wegens zijn mild klimaat, bekend als het 'Rijnse Riviera'. De stad was populair bij bemiddelde industriëlen, die er vaak hun residentie optrokken, en kreeg ook weleens de toenaam 'Stad der miljonairs'.

In 1868 werd de villa verkocht aan Leopold Koenig. Koenig stond bekend als 'de suikerkoning', en had zijn rijkdom in Sint-Petersburg met suikerhandel en- industrie vergaard. Hij had belangrijke bezittingen in Rusland en in Oekraïne. Koenig liet de villa door de architect Otto Penner grondig ombouwen. Sindsdien zijn er aan de villa geen grote wijzigingen meer aangebracht.

Tot 1899 leefde Leopold Koenig hier met zijn vrouw en kinderen, waaronder de later bekende zoöloog Alexander Koenig. In 1899 werd de villa verkocht aan de groothandelaar Rudolf Hammerschmidt, die er op 6 april 1901 zijn intrek neemt. De familie Hammerschmidt verblijft er tot 1928. Ook daarna blijft het gebouw als de "Villa Hammerschmidt" bekend.

In 1929 wordt het gebouw opgedeeld in verschillende woningen, en verhuurd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog blijft de villa van beschadigingen gespaard, maar wordt na 1945 tot 1949 door de Britse bezettingmacht opgeëist en krijgt een administratieve functie.

Presidentieel paleis[bewerken]

President Heinemann presenteert het kabinet Kabinet-Brandt II (1972)

Op 5 april 1950 koopt de pas opgerichte Bondsrepubliek Duitsland het gebouw en park van de erfgenamen van Rudolf Hammerschmidt voor de som van 750.000 Mark (ongeveer 375.000 euro). Het gebouw wordt gerestaureerd en omgevormd tot ambtswoning en residentie voor het staatshoofd. Het interieur werd representatief ingericht, men vindt er waardevolle meubelen, tapijten en kunstwerken uit musea en kastelen uit de hele republiek, die door de verschillende deelstaten in bruikleen gegeven worden.

De eerste president van de Bondsrepubliek, Theodor Heuss, nam zijn intrek in de villa: op 4 januari 1951 wordt het gebouw met de officiële nieuwjaarreceptie van de president in gebruik genomen, die er vanaf dan ook woont en werkt.

Op het gelijkvloers van de villa vindt men de openbare ruimtes: het presidentieel secretariaat, vergaderzalen alsmede de kamers die voor officiële plechtigheden en ontvangsten gebruikt worden (ontvangst- en balzaal, eetzaal). Op de eerste verdieping bevinden zich de privé-kamers van de president en zijn familie.

In 1994 verplaatst bondspresident Richard von Weizsäcker, in het kader van de verplaatsing van de regering naar de 'nieuwe' hoofdstad van het herenigde Duitsland, de eerste ambtswoning van Bonn naar het Berlijnse Schloss Bellevue, dat sinds 1959 als tweede ambtswoning dienstdoet. Villa Hammerschmidt blijft vanaf dan de tweede ambtswoning.

De villa in jaartallen[bewerken]

  • 1860: gebouwd door Albrecht Troost
  • 1868: aangekocht door Leopold Koenig
  • 1899: aangekocht door Kommerzienrat Rudolf Hammerschmidt
  • 1928: opgedeeld in woningen en verhuurd
  • 1945: opgeëist door de Britse bezettingsmacht, in gebruik als administratiecentrum
  • 1950: aangekocht door de Bondsrepubliek
  • 1951: in gebruik genomen als ambtswoning voor de bondspresident
  • 1994: in gebruik als tweede ambtswoning voor de bondspresident