Villeneuve-lès-Avignon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Villeneuve-les-Avignon)
Villeneuve-lès-Avignon
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Villeneuve-lès-Avignon
Villeneuve-lès-Avignon (Frankrijk)
Villeneuve-lès-Avignon
Situering
Regio Occitanie
Departement Gard (30)
Arrondissement Nîmes
Kanton Villeneuve-lès-Avignon
Coördinaten 43° 58' NB, 4° 48' OL
Algemeen
Oppervlakte 18,27 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
12.617[1]
(691 inw./km²)
Hoogte 10 - 181 m
Burgemeester Pascale Bories
(27 mei 2020)Bewerken op Wikidata
Overig
INSEE-code 30351
Foto's
Fort Saint-André
Fort Saint-André
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Villeneuve-lès-Avignon is een gemeente in het Franse departement Gard (regio Occitanie). De gemeente telde 12.617 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nîmes.

Van de Middeleeuwen tot de Franse Revolutie was Villeneuve-lès-Avignon een versterkte grenspost van het koninkrijk Frankrijk. Forten controleerden de toegang tot de Pont Saint-Bénézet, beter bekend als de brug van Avignon. Deze brug over de rivier Rhône vormde eeuwenlang de grens tussen het koninkrijk Frankrijk en de pauselijke stadstaat Avignon. De Toren van Filips de Schone is een overblijfsel van de militaire forten.

Het gemeentelijk museum voor religieuze kunst is het Musée Pierre-de-Luxembourg, genoemd naar kardinaal Peter van Luxemburg.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Villeneuve-lès-Avignon bedroeg op 1 januari 2021 18,27 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 690,6 inwoners per km². De gemeente ligt aan een zijtak van de Rhône.

De onderstaande kaart toont de ligging van Villeneuve-lès-Avignon met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Pont Saint-Bénézet over de Rhône in de 16e eeuw; links Villeneuve-lès-Avignon in Franse handen en rechts Avignon in pauselijk gebied
Abdij Saint-André in de 18e eeuw

Na de dood van de kluizenaar Casarie in de 6e eeuw werd een grafkapel voor hem gebouwd op de heuvel Mont Andaon. Dit werd een bedevaartsoord. In de 10e eeuw werd de benedictijner Abdij Saint-André gesticht op de Mont Andaon. Vandaaruit ontstond de plaats Bourg Saint-André op de flanken van de heuvel. De abdij bloeide en dit wekte de afgunst op van Avignon. Tussen 1177 en 1189 werd de Pont Saint-Bénézet over de Rhône gebouwd, op de fundamenten van een vroegere Gallo-Romeinse brug.[2] De abt van de abdij Saint-André schonk aan de Franse koning Lodewijk VIII zijn wereldlijke macht over de rechteroever van de Rhône in 1226. Drie jaar later, na de Albigenzische kruistocht, bekwam Frankrijk de controle over de rechteroever.

In 1292 kwamen de Franse koning Filips IV en de abt van Saint-André overeen om een bastide te stichten op de rechteroever en twee forten te bouwen: de Toren van Filips de Schone en het Fort Saint-André. 1293 is de stichtingsdatum van de stad, die toen nog Villeneuve Saint-André heette. De stad werd gebouwd langs de rivier volgens een dambordpatroon en kreeg verschillende privileges. Het wapenschild van de gemeente Villeneuve-lès-Avignon herinnert aan de twee heersers van de plek: de abt van Saint-André weergegeven door het Sint-Andrieskruis en de koning van Frankrijk weergegeven door de Fleur de lis.

Tijdens het verblijf van de pausen in Avignon (1309-1378) bloeide Villeneuve Saint-André. Er werden versterkte paleizen gebouwd door pausen en kardinalen en in 1333 werd de collegiale kerk Notre-Dame ingewijd. In 1356 werd het kartuizerklooster Val de Bénédiction gesticht door paus Innocentius VI.[3]

Nadat het pauselijk hof in de 15e eeuw terug naar Rome was verhuisd, behield Villeneuve een zekere welstand dankzij de markten die er gehouden werden en de vele kloosters in de stad. De abdij Saint-André verbond zich in 1637 aan de mauristen en kwam opnieuw tot bloei. Er werden verschillende nieuwe gebouwen opgericht. De oude brug werd herhaaldelijk beschadigd door overstromingen van de rivier en ze werd niet meer hersteld na een overstroming in 1669.

Na de Franse Revolutie verloor de stad haar koninklijke privileges en de kloosters werden afgeschaft. In de 19e eeuw vestigde er zich enkele fabrieken in de stad. Vanaf het einde van de 19e eeuw bouwden rijke inwoners van Avignon hun huizen in de heuvels van Villeneuve-lès-Avignon.[4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Villeneuve-lès-Avignon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.