Vince Welnick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vince Welnick
Vince Welnick tijdens live optreden
Algemene informatie
Geboren 21 februari 1951
Overleden 2 juni 2006
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1973–2006
Beroep musicus
Instrument(en) toetsen
Act(s) The Tubes, Grateful Dead, Missing Man Formation, Mickey Hart Band, RatDog, Todd Rundgren
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Vince Welnick (Phoenix (Arizona), 21 februari 1951Forestville (Californië), 2 juni 2006) was een Amerikaans keyboardspeler die vooral bekend is geworden als toetsenist van de bands The Tubes en (The) Grateful Dead. Vanwege zijn muzikale verdiensten staat hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Hij begon op jonge leeftijd met het spelen van keyboards. Het bandje waarbij Welnick begon te spelen (The Beans) ging uiteindelijk over in The Tubes. Nadat The Tubes in 1986 uit elkaar waren gegaan, speelde Welnick met Todd Rundgren.

Na de dood van Brent Mydland, keyboardspeler van Grateful Dead, aan een overdosis (26 juli 1990), werd Welnick de nieuwe toetsenist. Welnick was een vriend van zanger Jerry Garcia. Welnick bleef toetsenist tot de dood van Garcia in 1995 (waarna de groep uit elkaar ging). Tijdens de laatste tournee van de band (in de lente en vroege zomer van 1995) leed Welnick aan een longziekte, hoewel dit toentertijd uit de media werd gehouden.

Na de dood van Garcia, zette Welnick enkele soloprojecten op. Daarnaast speelde hij in de band Missing Man Formation en werkte hij kort samen met Ratdog.

Op 2 juni 2006 werd Welnick dood gevonden in zijn huis in Forestville bij San Francisco. Eerst werd meegedeeld dat hij gewond zou zijn aangetroffen en later in het ziekenhuis zou zijn overleden, maar enkele dagen later werd bekendgemaakt dat hij in zijn huis zelfmoord had gepleegd. Hij was na de dood van Garcia depressief geworden.

Vince Welnick is 55 jaar oud geworden.