Vincent Decroly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vincent Decroly (Gerpinnes, 1963) is een Belgisch politicus, en voormalig volksvertegenwoordiger.

Levensloop[bewerken]

In 1983 stichtte hij een afdeling van de partij Ecolo in Gerpinnes en werd nationaal secretaris van de partij.

Hij werd in 1995 verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel en vervulde dit mandaat tot in 2003. Hij verwierf nationale bekendheid door zijn activiteit in de Onderzoekscommissie Dutroux.

Op 27 maart 2002 werd hij manu militari buiten het halfrond gezet toen hij, uit protest tegen de regering, in zijn hemdsmouwen en met een pet op de regering van op zijn bank in het halfrond ondervroeg.

Op 26 oktober 2002 verliet hij Ecolo, na zijn weigering om de regering-Verhofstadt I, waar Ecolo deel van uitmaakte, te steunen. Hij nam geen ontslag als volksvertegenwoordiger en behield zijn mandaat tot in 2003. Hij stelde zich geen kandidaat meer.[1]

Na zijn parlementaire loopbaan, hernam hij de studies. In 1986 had hij een licentiaat in de psychologie behaald en daar voegde hij in 2005 een licentiaat in de rechten aan toe. Hij was gedurende een paar jaar advocaat, waarna hij in 2008 de voorkeur gaf aan activiteiten als coördinator in een dienst voor juridische bijstand, ten behoeve van hulpbehoevenden.

In 2010 riep hij op om te stemmen voor de linkse partij Front des Gauches. Sinds 2013 werkt hij samen met de politieke beweging VEGA.

Publicatie[bewerken]

  • Principes élémentaires de la propagande arc-en-ciel, EPO, 2003.

Externe link[bewerken]