Naar inhoud springen

Vincent Ferrer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vincent Ferrer
Vincent Ferrer
Geboren 23 januari 1350 te Valencia, Koninkrijk Valencia
Gestorven 5 april 1419 te Vannes, Hertogdom Bretagne
Verering Rooms-Katholieke Kerk, Anglicaanse Gemeenschap
Heiligverklaring 3 juni 1455 te Santa Maria sopra Minerva, Kerkelijke Staat door Paus Calixtus III
Schrijn Kathedraal van Vannes
Naamdag 5 april
Attributen Dominicaanse habijt, tong van vuur, preekstoel, trompet, vleugels en bijbel
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Vincent Ferrer, OP (Valencia, 23 januari 1350 - Vannes, 5 april 1419) was een Spaanse dominicaanse theoloog en missionaris die bekend stond om zijn preken en zijn inspanningen om het christendom te verspreiden tijdens de late Middeleeuwen. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste predikers van zijn tijdperk en had een grote invloed op de katholieke kerk in Europa.[1]

Ferrer werd geboren in Valencia, Spanje, en trad op jonge leeftijd toe tot de dominicaanse orde. Hij studeerde theologie en werd al snel bekend om zijn scherpe intellect en zijn vermogen om complexe theologische concepten op een toegankelijke manier uit te leggen.[1] Ferrer werd een veelgevraagd predikant en reisde door heel Europa om het evangelie te verkondigen.

Tijdens zijn leven predikte Ferrer in verschillende landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Hij stond bekend om zijn charisma en zijn vermogen om grote menigten te boeien met zijn preken.[bron?] Ferrer wordt vaak herinnerd vanwege zijn inzet voor de armen en de zieken, en zijn ijver voor het bekeren van niet-christenen tot het christendom.

Na zijn dood werd Vincent Ferrer heilig verklaard door Paus Calixtus III in 1455. Hij wordt nog steeds vereerd als een heilige binnen de katholieke kerk, met zijn feestdag op 5 april.

Zie de categorie Saint Vincent Ferrer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.