Vincent Ferrer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
23-11-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Vincent Ferrer

Vincent Ferrer (Valencia, 1350 - Vannes, 5 april 1419) was één van de bekendste predikers van zijn tijd. Hij trad in 1367 in bij de dominicanen. Na zijn priesterwijding was hij werkzaam als begenadigd boetepredikant en als professor in Valencia. Hij bezocht het gehele gebied aan de Middellandse Zee (van Spanje tot de Balkan) en de Alpenlanden. Hij was de biechtvader van paus Benedictus XIII in Avignon. Door zijn bemiddeling werd het Westers Schisma opgeheven. Tijdens het Concilie van Konstanz weigert alleen de paus van Avignon (Benedictus XIII) zich neer te leggen bij de besluiten van het concilie, terwijl de beide anderen, Gregorius XII en Alexander V om de vrede hun ambt neerleggen. Op 6 januari 1416 zegt Vincentius uit naam van het verbonden Spanje als laatste de gehoorzaamheid aan de tegenpaus te Avignon op en bekent spijt, omdat hij meer dan 37 jaar een onwettige paus heeft gehoorzaamd. Paus Martinus V werd vervolgens als rechtmatige paus gekozen.

Ferrer trok vervolgens naar Normandië en Bretagne om zijn werk als boetepredikant voort te zetten. Op een ezel trok hij door het land, vergezeld van een grote schare boetelingen. Zijn antisemitische preken werden dikwijls gevolgd door grote gewelddadigheden tegen joden. Hij instigeerde nieuwe anti-joodse maatregelen tegen de joden in Castilië, die nog lange tijd nagewerkt hebben.

In 1458 werd hij door paus Calixtus III heilig verklaard. Zijn feestdag is op 5 april. Vincent is patroon van de tegelbranders, de houtbewerkers, de dakdekkers en de loodgieters en beschermheilige voor een goed huwelijk, vruchtbaarheid en een zalige dood en verder tegen hoofdpijnen, vallende ziekten, koorts en ziekten en gevaren van alle aard.

Zie ook[bewerken]