Vincent Verweij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vincent Verweij (Sint Michielsgestel, 7 maart 1963) is een Nederlandse freelance onderzoeksjournalist.

Na zijn middelbareschooltijd in Vught studeerde Verweij communicatiewetenschap. Na zijn studie legde hij zich toe op het televisiemaken als verslaggever bij RTL Nieuws. Hij maakte in binnen- en buitenland reportages en interviews met onder meer Helmut Kohl en Václav Havel. In 1993 startte hij, samen met Gilles Frenken en Kay Mastenbroek, het productiebedrijf Polderfilms. Het bedrijf maakte documentaires en informatieve televisieprogramma's, onder meer voor de KRO, IKON en RTL. In 1996 verliet Verweij het bedrijf en trad in dienst bij de NPS, waar hij als verslaggever/regisseur werkte voor de programma's Medialand, Het uur van de wolf en Zembla.

Verweij werkte van 1996 tot 2004 voor Zembla, waarvoor hij tientallen documentaires maakte. In 2004 verliet hij de publieke omroep om een multimediabedrijf te starten. Dit bedrijf, Makayama, maakt media-applicaties voor mobiele telefoons, onder meer om televisieprogramma's mobiel te bekijken en kranten te lezen.

Verweij maakte onder meer programma's over de Bijlmerramp, de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, het conflict tussen de Nederlandse bergbeklimmers Ronald Naar en Frank Moll, de verdwijning van Natalee Holloway en het neerstorten van de MH17. Verder maakte hij voor Zembla verschillende documentaires over ontwikkelingen in het bedrijfsleven en over technologie, zoals programma's over Philips, Kazaa en over de mobieletelefoonmarkt. Ook maakte Verweij programma's voor de VPRO en de KRO.

Verweij is (co-)auteur van een aantal boeken, waaronder De Liquidatie Dossiers (2011) en Dossier Holloway (2013).

Verweij maakte tevens een documentaire over de overleden cameraman Stan Storimans, De zinloze moord op Stan Storimans, die in augustus 2018, tien jaar na zijn dood, door RTL werd uitgezonden.[1]

  1. RTL herdenkt cameraman Stan Storimans met nieuwe documentaire, de Volkskrant, 10 augustus 2018