Vincentius Pallotti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
23-11-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

San Vincenzo Pallotti.jpg

Vincenzo Pallotti (Rome, 21 april 1795 - Onda, 22 juni 1850) is de stichter van de pallottijnen. Pallotti kwam voort uit een familie uit Umbrië die 5 kardinalen had voortgebracht. Hij werd in 1818 tot priester gewijd en legde een bijzondere godsvrucht aan de dag voor Maria. Hij was onder meer leraar, biechtvader, geestelijk directeur bij diverse priesterseminaries, exorcist, prediker en publicist.

In 1834 werd hij pastoor van de Romeinse armenparochie van de Heilige Geest en in 1835 stichtte hij de pallottijnen. De congregatie werd voor jeugd- en gevangenispastoraal en missiewerk opgericht.

Hij werd zalig verklaard in 1950 en heilig in 1963. Zijn feestdag wordt gevierd op 22 januari.