Vincentius van Zaragoza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Vincentius van Zaragoza
Scènes van de Passie van de Heilige Vicentius van Zaragoza en de Geschiedenis van zijn Relieken , Frans 13de-eeuws glasraam
Geboren  te Heusca
Gestorven 304 te Valencia
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Zaligverklaring geen gegeven
Naamdag 22 januari
Attributen Meestal pontificale, bisschoppelijke, enz. insignes, marteltuigen, raven, molensteen, ...
Beschermheilige voor Lissabon; Portugal; Vicenza (Italië); druivenplukkers; wijnhandelaars; wijnbouwers
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Vincentius van Zaragoza in gevangenschap (17e-eeuws)

Vincentius van Zaragoza (ook Saragossa gespeld) (ook Vicentius van Valencia genoemd) (? - 304) was de eerste Spaanse martelaar (tijdens de vervolgingen van Diocletianus). Er is maar weinig van hem bekend, behalve dat hij is gestorven in 304, toen hij diaken was onder bisschop Valerianus.

Legendes[bewerken | brontekst bewerken]

Door legenden over hem verbreidde zijn verering zich al vroeg over heel Spanje, naar Afrika, Italië en Frankrijk en vandaar door Bourgondische missionarissen naar de Elzas en verder naar Duitsland en Zwitserland.

Volgens de legende werd hij in zee geworpen met een molensteen om zijn nek, maar bleef hij gewoon drijven. Daarna werd hij letterlijk geroosterd, men verbrandde hem op een rooster. Dit leidde tot zijn dood.

Iconografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vincentius wordt in de iconografie voorgesteld als een diaken met een martelaarspalm in de hand. Hij heeft naast zich een rooster. Soms heeft hij ook een druiventros, een boek, één of meerdere kruiken, een sikkel of een zilveren haak, een wierookvat, kettingen (waarmee hij was vastgebonden in de gevangenis), een toren, bloemen (omdat hij in de gevangenis op scherven moest slapen, die toen hij ging liggen spontaan veranderden in bloemen) en een schip. Dat laatste is omdat zijn lijk overboord werd gegooid. Zeldzaam is dat een raaf op de molensteen zit, die hij ook bij zich heeft. Dat verwijst naar de raaf die een wolf van zijn aangespoelde lijk verjaagde. Naast Vincentius staan een of meerdere engelen, die hem te eten gaven toen hij vastzat.

Vincentius is de patroonheilige van dakdekkers, scholieren, steenbakkers, zeelieden, kuipers, wijnbouwers en -handelaars. Hij wordt aangeroepen tegen buikpijn, koorts, zweren en ook voor het terugkrijgen van gestolen spullen.

Vincentius' feestdag is 22 januari.

Eredienst[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vincent of Saragossa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.