Vingerafdruk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Zie ook Dactyloscopie, de techniek voor het zichtbaar maken, classificeren en identificeren van vingerafdrukken
Een vingerafdruk.

Een vingerafdruk of dermatoglief is de afdruk van het lijnenpatroon op een vingertop die wordt achtergelaten door de natuurlijke vetlaag die op de huid voorkomt. Het lijnenspel op iedere vinger is uniek, en wordt daarom ingezet als identificatiemiddel.

Vingerafdrukken zijn bekend omdat opsporingsinstanties aangetroffen vingerafdrukken gebruiken om te achterhalen aan wie deze vingerafdruk toebehoort. De politie beschikt dan ook over een uitgebreide database met vingerafdrukken, deels van bekende en deels van onbekende verdachten.

Vingerafdruk in het Nederlandse paspoort[bewerken]

Close-up van het reliëf op een vinger.

Op 26 augustus 2006 is de Nederlandse overheid begonnen om vingerafdrukken als biometrisch identificatiemiddel op te nemen in het nieuwe elektronische paspoort/id-kaart. De vingerafdrukken worden vanaf 21 september 2009 ook opgenomen in een decentrale database, welke niet alleen als Paspoortregister functioneert maar waarvan gegevens ook gebruikt kunnen worden voor justitiële en veiligheidsdoeleinden. De Paspoortwet regelt dat deze gegevens in de toekomst in een centrale database komen, waar de vingerafdruk, de gelaatsscan, het burgerservicenummer en de NAW-gegevens 24 uur, 7 dagen per week online beschikbaar zijn voor o.a. justitie.

Volgens de verordening Nr. 2252/2004 van de Europese Unie hoeven de biometrische gegevens op het paspoort/id-kaart niet ook nog in een overheidsdatabase te worden opgeslagen; op de RFID-chip in het paspoort/ID-kaart was voldoende geweest.[1]

De organisatie Het Nieuwe Rijk verzet zich tegen deze opslag van vingerafdrukken.

Figuurlijk gebruik[bewerken]

Omdat het lijnenspel op de huid van de vinger strikt persoonlijk is, wordt de term "vingerafdruk" ook gebruikt als metafoor voor fenomenen die ondubbelzinnig naar één bron leiden, vergelijkbaar met de term "handtekening".

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Trek op, die muur!, Aukje van Roessel, De Groene Amsterdammer, 14 oktober 2009