Vingerafdruk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie ook Dactyloscopie, de techniek voor het zichtbaar maken, classificeren en identificeren van vingerafdrukken
Een vingerafdruk

Een vingerafdruk of dermatoglief is de afdruk van het lijnenpatroon op een vingertop die wordt achtergelaten door de natuurlijke vetlaag die op de huid voorkomt. Het lijnenspel op iedere vinger is uniek, en wordt daarom ingezet als identificatiemiddel.

Vingerafdrukken zijn bekend omdat opsporingsinstanties aangetroffen vingerafdrukken gebruiken om te achterhalen aan wie deze vingerafdruk toebehoort. De Nederlandse politie beschikt over HAVANK, een uitgebreide database met vingerafdrukken, deels van bekende en deels van onbekende verdachten.

Vingerafdruk in het Nederlandse paspoort[bewerken]

Close-up van het reliëf op een vinger

Op 16 mei 2007 is de Nederlandse overheid begonnen om vingerafdrukken als biometrisch identificatiemiddel op te nemen in het nieuwe elektronische paspoort/id-kaart. De vingerafdrukken worden vanaf 21 september 2009 ook opgenomen in een decentrale database, welke niet alleen als Paspoortregister functioneert maar waarvan gegevens ook gebruikt kunnen worden voor justitiële en veiligheidsdoeleinden. De Paspoortwet regelt dat deze gegevens in de toekomst in een centrale database komen, waar de vingerafdruk, de gelaatsscan, het burgerservicenummer en de NAW-gegevens voor onder andere justitiële autoriteiten.

Volgens de verordening Nr. 2252/2004 van de Europese Unie behoeft er geen database van de biometrische gegevens op het paspoort/id-kaart te worden gemaakt. Opslag op de RFID-chip in het paspoort/ID-kaart is volgens deze verordening voldoende.[1]

De organisatie Het Nieuwe Rijk verzet zich tegen de opslag van vingerafdrukken door de Nederlandse overheid.

Figuurlijk gebruik[bewerken]

Omdat het lijnenspel op de huid van de vinger strikt persoonlijk is, wordt de term "vingerafdruk" ook gebruikt als metafoor voor fenomenen die ondubbelzinnig naar één bron leiden, vergelijkbaar met de term "handtekening".

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  1. Trek op, die muur!, Aukje van Roessel, De Groene Amsterdammer, 14 oktober 2009