Vingeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het vingeren van een vrouw
Vingerende (masturberende) vrouw

Vingeren is het seksueel bevredigen van een vrouw met de hand of vinger(s). Bij het vingeren wordt de vinger heen en weer bewogen over de clitoris van de vrouw.

Het vingeren kan gedaan worden door een partner of door de vrouw zelf. In het laatste geval is er sprake van masturbatie (zelfbevrediging). In de meeste gevallen is hier sprake van het bevredigen door het bespelen van het gebied rondom de vagina, waarbij de clitoris de meeste aandacht krijgt. De meeste vrouwen kunnen klaarkomen door stimulatie van de clitoris, slechts weinig vrouwen kunnen klaarkomen door het inbrengen van iets in de vagina. Weinig vrouwen komen dan ook tot een orgasme door alleen geslachtsgemeenschap.

Sekspartners vinden het veelal erotisch om te zien hoe zij hun vrouwelijke partner tot een orgasme kunnen brengen door te vingeren. [1]

Leren vingeren[bewerken]

Veel vrouwen leren masturberen door hun eigen geslachtsorganen aan te raken en zelf te zoeken wat het prettigste is. Sommigen hebben hulp nodig bij het zoeken naar de beste vingertechniek.

Het goed vingeren is iets wat een beginnende sekspartner moet leren.[2] Vrouwen reageren verschillend op aanraking van de clitoris. Bovendien kan het lastig zijn om de clitoris te vinden, bij sommigen is deze verborgen tussen de schaamlippen.[2] Ook de grootte van de clitoris verschilt van vrouw tot vrouw. De clitoris kan gestimuleerd worden door slechts één vinger te gebruiken, de wijsvinger of middelvinger. Veel vrouwen vinden het prettig als de vinger goed vochtig is gemaakt met bijvoorbeeld speeksel, of met vocht uit de vagina.

De clitoris bevat veel zenuwuiteinden, waardoor deze zeer gevoelig is voor zachte aanrakingen. De clitoris is soms zo gevoelig dat directe aanraking onprettig is; dan moet er nét naast gevingerd worden.[3] Via de lichaamstaal kan de partner van de vrouw te weten komen of het orgasme nadert. De vrouw kan gaan kreunen, kronkelen, zuchten of sneller gaan ademen.[3]

Vrouwen hebben verschillende voorkeuren voor de snelheid van de beweging van de vinger en voor de druk die uitgeoefend wordt. Bij veel vrouwen is andere voorbereiding nodig voor het vingeren, zoals het zoenen en strelen van de borsten,[4] buik, billen of de binnenzijde van de dijen. Omdat de clitoris bij de meeste vrouwen erg gevoelig is, is het verstandig om zacht en langzaam te beginnen en de druk en snelheid langzaam op te voeren. De beweging van de vinger kan variëren tussen op/neer, heen en weer, of in cirkels.[5] Sommige vrouwen vinden veel variatie prettig, anderen hebben juist liefst langere tijd dezelfde beweging.[1]

Vingeren in een lesbische relatie

De houding van de sekspartners kan ook verschillen. Als de vrouw op de rug ligt gaat het vingeren meestal het makkelijkst. De sekspartner zit bijvoorbeeld tussen haar benen, ligt naast haar, of ligt met zijn hoofd op haar been of buik. Ervaren sekspartners kunnen allerlei andere posities aannemen tijdens vingeren.

De tijdsduur die een vrouw nodig heeft om een orgasme te bereiken verschilt van vrouw tot vrouw, maar ook van de staat van opwinding of de stemming van de vrouw. Een tijdsduur van 15 minuten kan zeker voorkomen.[1]

Het moment van vingeren hangt af van de voorkeur van de partners. Bij hetero-paren kan het vingeren voor of juist na de geslachtsgemeenschap plaatsvinden. Met enige handigheid kan ook tijdens de geslachtsgemeenschap gevingerd worden, zodat de partners (vrijwel) tegelijk een orgasme beleven. Ook kan vingeren in combinatie met aftrekken bij de man gebeuren.

Veiligheid[bewerken]

Het vingeren wordt over het algemeen gezien als een vorm van veilige seks, zolang er geen open wondjes op de vingers aanwezig zijn.[5] De nagels dienen kort afgeknipt en glad te zijn, scherpe nagels kunnen wondjes veroorzaken met als gevolg een mogelijke infectie.[5] De handen voor en na het vingeren bij voorkeur goed wassen met zeep en warm water teneinde de verspreiding van bacteriën te voorkomen.[5] Als zowel de anus als de vagina worden aangeraakt moet ervoor gezorgd worden dat geen bacteriën vanuit de anus in de vagina of via de urineleider in de blaas terecht kunnen komen.[5]

Anaal vingeren[bewerken]

Het met de vinger penetreren van de anus wordt ook wel anaal vingeren genoemd. Maar ook kan de anus alleen aan de buitenkant bevingerd worden zonder penetratie. Voor zowel mannen als vrouwen kan anaal vingeren prettig zijn vanwege de vele zenuwuiteinden rondom de anus. Bovendien kan bij een man via een vinger in de anus de prostaat gestimuleerd worden.


Niet seksuele betekenis[bewerken]

Vingeren of bevingeren wordt soms ook in een meer algemenere betekenis gebruikt voor het voortdurend met de vingers aftasten van een object, bijvoorbeeld een juweel. Omdat vingeren echter in de meeste gevallen een expliciet seksuele betekenis heeft, wordt de term zelden in deze betekenis gebruikt.

Zie ook[bewerken]

  • Beffen, een vrouw een orgasme geven door met de tong over de clitoris te likken.
  • vuistneuken, de hele hand in de vagina of anus.

Externe link[bewerken]