Vioolconcert (Moeran)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vioolconcert
Componist Ernest John Moeran
Soort compositie vioolconcert
Gecomponeerd voor viool, orkest
Compositiedatum 1937-1942
Première 8 juli 1942
Duur 33 minuten
Kenmare Bay, inspiratie deel 1
Kenmare Bay, inspiratie deel 1
Portaal:  Klassieke muziek

Ernest John Moeran voltooide zijn enige Vioolconcert op 25 april 1942.

Dit werk is voor wat betreft de benodigde tijd van componeren te vergelijken met zijn Symfonie in g mineur. Hij had dat werk in 1937 net afgerond toen hij aan dit vioolconcert begon. De beoogde soliste was May Harrison met wie hij in 1938 zijn vioolsonate zou uitvoeren. De zaken liepen voorspoedig, Moeran had zich afgezonderd op Valentia Island. In 1938 stond het eerste deel grotendeel in de steigers. Vervolgens kwam de klad er in en voltooide Moeran het werk pas vier jaar later. De beoogde soliste liet het ook links liggen. Uiteindelijk kwam de eerste uitvoering tot stand tijdens een Promsconcert van 8 juli 1942. Arthur Catterall was solist met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Henry Wood. Het werd op de Proms Moerans populairste werk, met zes uitvoeringen:

Het concert kent de klassieke driedelige opzet:

Opvallend daaraan is dat het werk besluit met een langzaam deel, normaliter eindigt een concert met een sneller deel. Inspiratie voor het werk haalde de Britse componist met Ierse achtergrond uit zijn verblijf in Kerry County.

De populariteit na de Promsconcerten ebde behoorlijk weg. De muziek van Moeran werd als te conservatief bestempeld. Van het werk waren altijd wel opnamen aanwezig, maar allemaal bestemd voor de Britse markt: