Vir (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vir
Eiland van Kroatië
Locatie
Locatie
Land Kroatië
Eilandengroep Noord-Dalmatische archipel
Locatie Adriatische Zee
Coördinaten 44°18'0"NB, 15°5'0"OL
Algemeen
Oppervlakte 31,34 km²
Inwoners 1.608 (2001)
Hoofdplaats Vir
Een huis op het eiland Vir

Vir (Kroatisch: Otok Vir Italiaans: Puntadura) is een eiland gelegen in de Adriatische Zee in het noorden van Dalmatië. Het eiland ligt dicht bij de stad Nin, en is circa 30 minuten rijden per auto verwijderd van de stad Zadar.

Het eiland was vroeger een schiereiland, maar is tijdens het bewind van Oostenrijk-Hongarije tot een eiland gemaakt doordat er een (ondiep) kanaal is gegraven bij de plaats Privlaka. Het kanaal is gegraven om zo kleine boten doorgang te bieden. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw is er een brug gebouwd waarmee het eiland weer verbonden is met het vasteland. De brug wordt ondersteund door 11 pilaren.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het eiland Vir wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1069 in de giften van de koning Petar Krešimir IV. In het genoemde document wordt het eiland aangeduid met de naam Ueru.

In de baai van Kozjak bevinden zich de resten van oude kasteel dat dateert uit de 17e eeuw.

Demografie[bewerken | bron bewerken]

Het eiland Vir is in de zomer overbevolkt.

Omdat de prijs van een perceel in Vir heel goedkoop was, kochten velen een of meer stukken grond om daarop te bouwen. Menigeen bouwde echter zonder bouwvergunning. Hierop besloot het Ministerie van Milieubescherming, Ruimtelijke Inrichting en Bouw in 2006 dat de bouwwerken in de 'groene zone' geheel gesloopt moesten worden. Veel mensen die al lange tijd een huis op het eiland bezaten en daarin woonden, protesteerden, maar de huizen werden alsnog gesloopt.

Geografie[bewerken | bron bewerken]

Op het eiland bevinden zich drie grotere plaatsen: Vir, Torovi en Lozice. Een van de relatief nieuwe plaatsen op het eiland is Kozjak. Het hoogste punt van het eiland bevindt zich op Barbinjak, 116 m.

Ten noordoosten van het eiland Vir ligt het eiland Pag, in het zuidwesten heeft men uitzicht op de eilanden Ugljan, Sestrunj, Rivanj, Molat en Ist.

Galerij[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]