Naar inhoud springen

Vireo's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vireo's
Bells vireo
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie
Vireonidae
Swainson, 1837
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vireo's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Vireo’s (Vireonidae) zijn een familie van kleine tot middelgrote zangvogels (Passeriformes) die (vooral) voorkomen in de Nieuwe Wereld. De familie telt ongeveer 60 soorten.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Ze zijn dof gevederd en groen van kleur. De kleine soorten lijken soms sterk op Amerikaanse zangers (Parulidae). Vireo’s kunnen sterk in grootte en gewicht variëren. De kleinste soorten worden ongeveer 10 cm groot en wegen 8 gram, terwijl de grootste soorten zo’n 17 cm groot kunnen worden en een gewicht van 40 gram bereiken.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Vireo’s voeden zich soms met fruit, maar meestal eten ze insecten en andere geleedpotigen. Ze zoeken hun prooi tussen bladeren en takken.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten leven in Midden-Amerika en in het noorden van Zuid-Amerika. 13 soorten leven ook verder naar het noorden toe, meer bepaald in de Verenigde Staten en Canada. Op de Huttons vireo (Vireo huttoni) na zijn het allemaal trekvogels. Ze leven in bosgebieden. Sommige soorten leven er hoog in de bomen, anderen vertoeven liever in het kreupelhout en nog andere geven dan weer de voorkeur aan mangroves. In de winter gaan veel van deze trekvogels grote groepen vormen en samen een groot territorium bezetten en verdedigen. Er zijn ook soorten die tijdens de winter in kleinere groepen leven.

Zang[bewerken | brontekst bewerken]

De mannetjes van de meeste soorten vireo’s zijn volharde zangers. De zang is meestal eenvoudig, monotoon bij vogels uit het Caribisch Gebied, en iets mooier bij soorten uit Zuid-Amerika.

Broedgedrag[bewerken | brontekst bewerken]

Van veel soorten is nog weinig tot niets bekend over hun nestgedrag. Sommige soorten bouwen een bekervormig nest dat als het ware van enkele takken afhangt. Het uitbroeden van de eieren gebeurt door het vrouwtje.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De familie van de vireo’s (Vireonidae) bevat acht verschillende geslachten.[1] Men vermoedt dat ze van dezelfde voorouders afstammen als kraaien en klauwieren. Uit moleculair genetisch onderzoek[2] bleek dat de geslachten Pteruthius en Erpornis, die eerder waren ingedeeld bij de timalia’s (Timaliidae), ook tot deze familie behoren en net als de kraaien en de klauwieren soorten zijn binnen de superfamilie Corvoidea.[3]