Virtual private server

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Virtual Private Server)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een virtual private server (VPS) is een virtuele machine die als dienst verkocht wordt door een Hosting Provider.

Virtuele machines worden al lang gebruikt door computerfabrikanten als IBM, HP en anderen op mainframes en servers.

VPS'en worden anno 2010 in toenemende mate gebruikt door internet-hostingproviders (ISP). Virtualisatie maakt het mogelijk om op een fysieke server een (groot) aantal virtuele servers te gebruiken waardoor de fysieke server een veel groter deel van de tijd gebruikt wordt. Daarnaast levert het gebruik van virtuele servers inherent beveiliging; een gecompromitteerd VPS heeft geen consequenties voor andere VPS'en op dezelfde (fysieke) machine, zoals dat bij shared webhosting normaliter wel het geval is.

Virtualisatie kan ook gebruikt worden om verschillende en niet-uitwisselbare besturingssystemen op dezelfde computer te draaien.

Bij VPS-technologie draait het vooral om het opsplitsen van een fysieke server in meerdere kleinere (virtuele) servers. Iedere VPS krijgt een eigen deel resources toegewezen, welke in principe gegarandeerd beschikbaar zijn voor de VPS. Als voorbeeld kan de fysieke server 8GB RAM hebben, waarvan 256MB gegarandeerd voor elke VPS beschikbaar is.

Elke VPS heeft zijn eigen RAM, eigen schijfruimte, eigen processen, eigen OS, eigen serverload, en zelfs een eigen filesystem. Met andere woorden: elke VPS is geheel onafhankelijk, en dus "Private".

Verschillende VPS-servers staan op één fysieke server maar werken volledig onafhankelijk van elkaar. Als één VPS op de server een hoge load heeft, dan heeft alleen die VPS zelf daar last van en andere VPS'en niet. Echter, in extreme gevallen, zoals bij een grote DDoS-aanval, kan het voorkomen dat het host-systeem zo erg overbeladen raakt, dat de andere VPS'en op dezelfde server daar ook last van hebben. Maar onder normale omstandigheden zijn VPS'en onafhankelijk.

Eigenlijk kan een VPS alles doen wat een dedicated server kan. Echter CPU-intensieve applicaties, zoals gameservers, kunnen beter op een dedicated server gedraaid worden.