Vishnu sahasranama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vishnoe, rustend op de slang Adisesha in de melkzee

De Vishnu sahasranama is een hymne waarin de 1008 namen bezongen worden van Vishnoe, een van de belangrijkste vormen van God in het hindoeïsme en voor volgelingen van Vishnoe ook de verpersoonlijking van de Allerhoogste. De letterlijke betekenis is de 1000 namen van Vishnoe.

Mahabharata[bewerken]

De Vishnu Sahasranama is een van de heiligste en meest gezongen stotra's in het hindoeïsme. De populairste versie ervan is de versie zoals die in de Mahabharata te vinden is. Een andere versie is te vinden in de Padma Purana. In de Mahabharata (in hoofdstuk 149 van de Anushāsanaparva) worden de namen aan koning Yudhisthira overgeleverd door zijn stervende leraar Bhisma, op het slagveld van Kurukshetra. Koning Yudhisthira vraagt hem dan:

In dit Universum, wie is de Ene Deva (God) boven alles? 
Wie is de Ene grote toevlucht voor allen?
Wie is de Ene Godheid, door wie een mens het goede bereikt als hij hem prijst en vereert?
Wat is volgens jou de hoogste vorm van Dharma die bevrijding en voorspoed 
aan een mens kan schenken?
Wat is het waardoor elk levend wezen bevrijding van de kringloop
van geboorte en dood kan verkrijgen?
(verzen 7 en 8)}
Manuscript van de Vishnu Sahasranama

Bhishma antwoordt hem dat de mens van alle zorgen bevrijd zal worden door de Vishnu Sahasranama te reciteren, de duizend namen van het al-doordringende opperwezen Vishnoe, die de meester is van alle werelden, de grootste onder de deva's, hij die die Eén is met Brahman.

Vishnoe en Shiva[bewerken]

Nu zijn er sahasranama's (namenrecitaties) voor vele vormen van God, zoals voor Shiva, Ganesha, Shakti, Vishnoe en vele anderen. De Vishnu Sahasranama is populair onder vele Hindoes, maar voor vaishnava's (volgelingen van Vishnoe) is het een van de allerbelangrijkste gebeden. Hoewel ook vaishnava's vele goden vereren, ook bijvoorbeeld Shiva en Devi, geloven zij dat het universum uiteindelijk een manifestatie is van Vishnoe, die zij als de persoonlijke, allerhoogste God zien. Volgelingen van Shiva geven deze plaats aan Shiva.

Van de duizend namen in 'de Sahasranama', zoals deze meestal wordt genoemd, zijn er twee namen die specifiek bij Shiva horen, te weten Rudra en Shiva. Ook de naam Shambho verwijst mogelijk naar Shiva. Daar veel Sanskriet woorden meerdere betekenissen hebben is het heel goed mogelijk dat Vishnoe en Shiva op deze wijze namen delen. Zo betekent bijvoorbeeld de naam 'Shiva' ook wel 'gunstig, voorspoedbrengend', een titel die ook aan Vishnoe wordt toegekend. Adishankara heeft dit geïnterpreteerd als een aanwijzing dat Shiva en Vishnoe in wezen hetzelfde zijn en dat Vishnoe geprezen wordt bij de verering van Shiva. Met name de godheid Harihara wordt dan ook door zowel aanhangers van Vishnoe als van Shiva vereerd als combinatie van beide persoonlijkheden. Dit sluit aan bij de visie van de Advaita Vedanta, die verklaart dat alles in de schepping een manifestatie is van de Ene alomvattende God.