Vishuddha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Het Vijfde Chakra, voorgesteld met zestienbloembladen. De zaadlettergreep in het midden is ham. De tattva (heilige waarheid) is het element ruimte.

Vishuddha of Vishuddhi (विशुद्ध) is Sanskriet voor reinheid en is het vijfde chakra volgens de tradities binnen het hindoeïsme en yoga, waarbinnen chakra's lichamelijke, emotionele en spirituele componenten bevatten.

Vishuddha bevindt zich ter hoogte van de keel en wordt geassocieerd met de vorming van het klank- en spraakcentrum.

Spirituele betekenis[bewerken]

Lichamelijk[bewerken]

Een evenwichtige, volle stem, een goede ademhaling en ontspannen nek-, kaak- en schouderspieren zouden aangeven dat de energie in de Vishuddha-chakra vrij kan stromen. Slecht stromende energie in de keelchakra zou staan voor een stokkende, hese, snel vermoeid klinkende stem. Een verzwakt keelcentrum zou volgens de filosofie leiden tot problemen met de keel, schildklier, struma, oorpijn, tandpijn of tandvleesontsteking.

Emotioneel[bewerken]

Vishuddha wordt gezien als hulp voor de ontwikkeling van het woordbewustzijn en de volgens de filosofie zouden mensen met een goed ontwikkeld keelchakra goed kunnen spreken en gemakkelijk iemands vertrouwen winnen. Het vijfde chakra staat voor de verbinding van het hartcentrum met de voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Dit chakra wordt verondersteld ze op elkaar af te stemmen, waardoor het ene niet de overhand krijgt over het andere.

Symbolisch[bewerken]

Vishuddha wordt geassocieerd met de volgende symbolen:

Alternatieve namen[bewerken]

  • Tantra's: Akasha, Dwyashtapatrambuja, Kantha, Kanthadesha, Kanthambhoja, Kanthambuja, Kanthapadma, Kanthapankaja, Nirmala-Padma, Shodasha, Shodasha-Dala, Shodasha-Patra, Shodashara, Shodashollasa-Dala, Vishuddha, Vishuddhi
  • Veda's (latere Upanishads): Kantha Chakra, Vishuddha, Vishuddhi
  • Purana's: Vishuddha, Vishuddhi
Portal.svg Portaal Yoga