Visingsö

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het eiland Visingsö in het Vättermeer

Visingsö is het grootste eiland in het Zweedse Vättermeer. Het eiland ligt in het zuidelijke gedeelte van het meer, ongeveer 30 km noordelijk van de stad Jönköping en 6 km westelijk van Gränna waarmee een veerverbinding bestaat. Het eiland telt 736 inwoners op 25 km2 (29 per km²).

Bezienswaardigheden[bewerken]

Het eiland is bekend van zijn Remmalagsvagnar (een soort koets) ontdekt op een historische vindplaats en om de twee burchten Slott Näs en Visingsborg, die een betekenisvolle rol in de Zweedse geschiedenis hebben gespeeld. Volgens een legende zou het eiland door de reus Vist geschapen zijn door een bundel gras in het meer te werpen om zo voor zijn vrouw een overstapplaats te creëren toen ze het meer wilde oversteken.

Tussen 1100 en 1300 was het eiland Visingsö het centrum van de koninklijke machthebbers. Op grond dat het eiland goed verdedigbaar was ontstond op het zuidelijke einde een burcht die verschillende Zweedse koningen als verblijfsoord diende. In 1560 stichtte het gravengeslacht van Brahe hun machtscentrum op de oostelijke oever van het eiland waar de burcht Visingsborg hun machtscentrum was. Van beide burchten zijn vandaag de dag alleen nog ruïnes over.

De Zweedse marine plantte eiken op het eiland in de 17e eeuw om er strategisch gezien een houtfabriek te bouwen om het eikenhout klaar te maken voor de scheepsbouw. De bomen zijn nooit gebruikt en staan er nog steeds waardoor het eiland bedekt is met eikenbomen en gedeeltelijk uit platteland bestaat.

uitzicht op het eiland vanaf Brahehus Slott.

Externe link[bewerken]