Visual approach slope indicator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Visual Approach Slope Indicator

Een Visual approach slope indicator (VASI) is een passieve landingsinstallatie bij een landingsbaan, bedoeld om op zicht de juiste daalhoek te bepalen. Zij bestaat uit twee rechthoeken met fresnellampen die links van de baan zijn geplaatst: de eerste bij het begin van de baan, de tweede ongeveer zeven meter verder. In elke rechthoek staan evenveel rode en witte lampen, maar ze schijnen in een verschillende hoek.

In de eerste rechthoek zijn de rode lampen zodanig afgesteld dat de piloot de 'bovenkant' van de rode lichtstraal nog net kan zien als hij in de juiste hoek aanvliegt, terwijl de witte lampen onzichtbaar zijn, omdat ze over zijn positie heen schijnen. Zou hij hoger vliegen, dan kon hij de rode lampen niet meer zien maar werden wel de witte lampen zichtbaar. Zou hij lager vliegen, dan blijft hij rode lampen zien.

In de tweede rechthoek zijn de witte lampen op zo'n manier geplaatst, dat de piloot de 'onderkant' van witte lichtstraal nog net kan zien als hij in de juiste hoek aanvliegt. De rode lampen in de tweede rechthoek kan hij dan niet zien, omdat die onder zijn positie doorschijnen. Zou hij lager vliegen, dan schenen de witte lampen over zijn positie heen en werden de rode lampen zichtbaar.

De piloot kan dus zijn positie bepalen aan de hand van de kleuren van de VASI: rood-wit is juist, twee keer rood is te laag en twee keer wit is te hoog. Tijdens de nadering kan hij zich blijven oriënteren op de lichten, want de hoek die de VASI aangeeft naar het begin van de baan, het landingspunt, is onveranderlijk.

Zie ook[bewerken]