Vitelotte noir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vitelotte noir
Vitelotte noir met doorsneden
Vitelotte noir met doorsneden
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Solanum (Nachtschade)
Soort:Solanum tuberosum (Aardappel)
Ras
Vitelotte noir
Afbeeldingen Vitelotte noir op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of Truffe de Chine is een aardappelras van onbekende origine. Al in de negentiende eeuw stond deze aardappel in de catalogi vermeld. Deze aardappel raakte later in de vergetelheid omdat er nieuwere rassen werden ontwikkeld, die een hogere opbrengst per oppervlakte gaven. De laatste jaren is er echter een hernieuwde interesse in "vergeten groenten", waaronder ook vitelotte noir. In Nederland draagt de Historische Groentenhof bij aan het vernieuwen in de interesse in onder andere dit aardappelras. Deze aardappel is hierdoor weer makkelijk verkrijgbaar geworden.[bron?]

De planten groeien rechtop met stevige stengels en middelgrote, donkergroene, weinig ingesneden, gekrulde met een netpatroon bezette bladeren. De bladstelen en nerven zijn paars. De bloemen zijn wit.

De knollen van vitelotte noir zijn cilindervormig, tot 12 cm lang en 2-4 cm dik. Ze hebben opvallende ogen op het oppervlak. De schil is donkerpaars. De binnenkant is paars met violette aders en behoudt zijn kleur tijdens het koken. Het water waarin de aardappels worden gekookt, kleurt tijdens het koken groen. Net als bijvoorbeeld de Opperdoezer Ronde heeft deze aardappel veel pitten en kan hij beter in de schil gekookt en daarna geschild worden.

Frankrijk is het belangrijkste productieland van deze aardappel.[bron?]