Vitus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vitus
Vitus uit de Kroniek van Neurenberg (1493)
Geboren 3e eeuw na Chr. te Sicilië
Gestorven 303 te Lucania, Italië
Verering Rooms-Katholieke Kerk, orthodoxe kerken
Schrijn Abdij van Corvey
Naamdag 15 juni
Attributen ketel, haan, leeuw
Beschermheilige voor Het Gooi; Winschoten; Duitsland; Zeven; Nedersaksen; Praag; Rijeka; Mazara del Vallo; Sicilië; Forio; Ischia
acteurs; komieken; dansers; zangers; honden; epilepsie; verslapen; reumatische Chorea; sint-vitusdans; slangenbeet; stormen
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Vitus is een heilige en martelaar van de Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken.

Vitus werd in de 3e eeuw n.Chr. geboren op het eiland Sicilië. Hij was de zoon van een heidense senator. Rond zijn zevende (volgens sommige bronnen twaalfde) jaar bekeerde hij zich tot het christendom. Zijn vader trachtte hem op allerlei manieren van dit geloof af te brengen, waarbij de jonge Vitus zelfs gemarteld werd. Daarna ging hij naar Rome, waar hij trachtte de zoon van Diocletianus te genezen die krankzinnig geworden was. Hoewel hij hierin slaagde, werd hij toch het slachtoffer van de christenvervolging van Maximianus en Diocletianus. Ten gevolge van martelingen stierf hij uiteindelijk; hij was het christelijk geloof trouw gebleven.

Binnen de katholieke traditie wordt Vitus gezien als een van de veertien heilige helpers, heiligen die worden aangeroepen om bepaalde ziekten te genezen. In het geval van Vitus, vooral bij zenuwaandoeningen.

Vitus is de beschermheilige van dansers, zangers en epileptici, en in Nederland schutspatroon van Het Gooi. Zijn naamdag is op 15 juni. Op de gregoriaanse kalender op 28 juni. Zijn relieken worden sinds 836 bewaard in de Duitse Abdij van Corvey.

Hij gaf zijn naam aan sint-vitusdans.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vitus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.