Vivi Bach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vivi Bach, ook wel Vivi Bak (Deense spelling) of Vivienne Bach (Kopenhagen, 3 september 1939Ibiza, 22 april 2013) was een Deense zangeres, actrice, televisiepresentator en auteur.

Biografie[bewerken]

Al als kind interesseert de bakkersdochter zich voor zang en dans en vertoonde zich al vroeg in een jazzkelder. Na haar schoolperiode begon ze een cursus maskermaker, maar brak deze af en nam zang- en toneellessen. Hierop volgend is ze op haar eerste tournee geweest als zangeres van een band. Daarna speelt ze in Kopenhagen kleinere theaterrollen.

In 1956 speelt ze haar eerste filmrol, waarop andere volgde. Ook begon ze in een aantal Duitse films te spelen, als eerste met Hans-Joachim Kulenkampff in 1959. Daarna volgden verschillende muziekfilms aan de zijdes van verschillende Duitse zangers. Ook speelde ze in enkele internationale films mee, zoals de film Le Pistole non discutono.

Haar Duitse zangcarrière begon in 1960 met een duet met Rex Gildo. In datzelfde jaar sloot ze een contract met platenmaatschappij Philips en nam met hun tot 1964, elf platen op. Het duet met Gerhard Wendland met Hey Vivi - Hey Gerhard (Duitse versie Hey Paula) bracht haar haar enige notering in de Duitse hitparade.

Daarna richtte ze een filmmaatschappij op, waarmee ze enkele films produceerde. Geen van deze werd een succes. Ze ontmoette wel tijdens deze periode haar man, de acteur Dietmar Schönherr, waarmee ze in 1965 trouwde.

Met Schönherr startte ze ook een carrière als televisiepresentatrice. Met de televisieseries Gala-Abend der Schallplatte en de spelshow Wünsch Dir was werd de Deense Bardot een Duitse televisielieveling.

In 1973 produceerde de WDR een show onder de titel Vivat Vivi waarin ze zich van vele zijdes liet zien, maar geen groot succes was. In 1976 bracht ze haar laatste plaat uit, een duet met Dietmar, om zich daarna terug te trekken.

Sindsdien werkte ze als schilder, illustrator en auteur van kinderboeken. Met haar man woonde ze op Ibiza.

Literatuur[bewerken]

  • Vivi Bach: Ein Kind aus Kopenhagen. Bilder und Geschichten, selbst gemalt und selbst erzählt. Hamburg, Düsseldorf: von Schröder Verlag, 1971. ISBN 3-547-71105-3

Externe links[bewerken]