Vizsla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vizsla
Hondenras
Wyżeł węgierski gładkowłosy 500.jpg
Basisinformatie
Oorsprong Hongarije
Classificatie FCI Groep 7 Sectie 1
  • korthaar #57
  • draadhaar #239
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Lijst van hondenrassen

De vizsla (spreek uit als wiezsla) is een hondenras afkomstig uit Hongarije. Van de vizsla bestaan twee soorten: een kortharige en een draadharige.

Deze elegante hond is een staande jachthond die veel talent heeft voor discipline. Vizsla's worden vaak als jachthond gebruikt maar kunnen ook prima gezelschaphonden zijn, mits ze iedere dag voldoende beweging krijgen.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de Hongaarse nationale jachthond gaat terug tot in de Middeleeuwen. De voorouders van deze hond zouden zijn meegekomen met de horden Magyaren toen die rond het jaar 1000 vanuit het oosten naar Europa trokken. De vizsla ontwikkelde zich op de Hongaarse laagvlakte, die rijk is aan wild. Door de twee wereldoorlogen was het ras bijna uitgestorven, maar in de jaren 40 werden vizsla's naar Oostenrijk geëxporteerd, waar het ras in stand werd gehouden.

Aard[bewerken]

De vizsla is een uiterst actieve hond met een vriendelijke, intelligente en gehoorzame aard. Hij kan gemakkelijk worden afgericht en heeft een enorm uithoudingsvermogen.