Vj (artiest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vj is een artiest die bewegende beeldende kunst creëert (meestal video) op grote schermen tijdens concerten, in nachtclubs en discotheken, muziekfestivals of tentoonstellingen. Vaak gebeurt dat in combinatie met andere vormen van uitvoerende kunst. Het resultaat is een multimediale voorstelling met muziek, acteurs en dansers, alsmede live en een opgenomen video.

Vj is de afkorting van video jockey of visual jockey, dat naar analogie van disc jockey zoiets als bestuurder van videoapparatuur betekent.

Vj's[bewerken]

Een bekende vj is Reuben Sutherland. Een Nederlandse vj is computerkunstenaar Micha Klein. In 2004/2005 werd in Nederland en België voor het eerst Visual Sensations georganiseerd, een wedstrijd voor vj's.[1]

Techniek[bewerken]

Vj's maken en bewerken beelden en video's met verschillende apparatuur. Het digitaal genereren en bewerken is daarbij de laatste jaren in opkomst. Tegenwoordig is het mogelijk om bij evenementen en in discotheken videobeelden via computers te besturen. Daarnaast wordt de meer traditionele videomixer gebruikt, waarmee verschillende videosignalen gemengd of afgewisseld kunnen worden, eventueel op de maat van de muziek. Meestal zitten er op een videomixer verschillende effecten die over een videosignaal heen gelegd kunnen worden. De beelden worden met één of meer beamers geprojecteerd of op televisieschermen vertoond.

Zie ook[bewerken]