Vla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vla
Chocoladevla met slagroom
Chocoladevla met slagroom
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdingrediënt(en) Melk
Gang Nagerecht
Energie 88 kcal per 100 ml[1]
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Vla is een dikvloeibaar Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse koemelk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is vloeibaarder.

Volgens de Nederlandse Warenwet moet zetmeel een kenmerkend bestanddeel zijn en de samenstelling moet ten minste voor 50% uit koemelk bestaan. Het melkvetgehalte moet ten minste 2,6% bedragen.[2]

Traditioneel wordt vla gemaakt van gekookte melk met custard of met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. Aan beide varianten wordt suiker toegevoegd. De vla in de winkel is over het algemeen met andere verdikkingsmiddelen gemaakt.

Vla bestond oorspronkelijk alleen in Nederland en Suriname. In 2006 werd langzaam ook in Duitsland vla geïntroduceerd, onder de Nederlandse naam 'vla' aangezien er geen oorspronkelijk Duits woord voor bestaat. In 2013 heeft Campina vla ook in België geïntroduceerd onder de naam vla / crème dessert.

Tegenwoordig zijn er veel soorten vla in diverse smaken te verkrijgen, zoals vanille, chocolade, karamel, vruchten (zoals framboos, banaan, perzik of appel-kaneel), chipolata en bitterkoekjes. Blanke vla heeft een neutrale smaak. Er is ook slagroomvla, die in vanille, chocolade of een combinatie van deze twee verkrijgbaar is. Enkele soorten vla, zoals Oranjevla en wintervla, zijn slechts op bepaalde momenten van het jaar te verkrijgen.

Bij dubbelvla worden twee smaken in een pak gedaan. Mits het pak vla niet wordt geschud komen beide smaken en kleuren naast elkaar uit het pak bij het uitgieten.

Vla wordt veel gegeten in combinatie met bitterkoekjes, appelmoes, bananen en/of vruchtenhagel. Een andere welbekende combinatie is vanillevla met aalbessen. Een bekend nagerecht met vla is de vlaflip.

In het Limburgs wordt het woord vla soms ook gebruikt om Limburgse vlaai mee aan te duiden. Limburgers spreken dan ook vaak over pudding. Ook in Noord-Brabant en Vlaanderen wordt de benaming 'pudding' voor vla vaak gebruikt. Het woord vla is waarschijnlijk wel gerelateerd aan Limburgse woord vlaai. In de 13e eeuw werd het woord vlade voor het eerst in schrift gebruikt. Het betekende toen 'dunne brede koek'. Drie eeuwen later vervormde het woord vlade in sommige gebieden via vlae naar vlaai, terwijl het in andere gebieden naar vla overging. De vlaai in de vorm van een gebak werd gevuld met een compote of een zuivelproduct, maar in het westen van Nederland is men de zuivelvulling van de vlaai, die ook wel apart gegeten werd, zelf vla gaan noemen.[3]