Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid
Type Intern verzelfstandigd agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid
Opgericht 2006
Jurisdictie Vlaamse Gemeenschap
Hoofdkantoor Ellipsgebouw

Koning Albert II-laan 35 1030 Brussel

Aantal werknemers 314 (anno 2019)
Jaarlijks budget 3,85 miljard EUR
Verantwoordelijke minister Wouter Beke
Functie minister Minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin
Valt onder Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid
Directeur Dirk Dewolf
Website www.zorg-en-gezondheid.be

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) is een intern verzelfstandigd agentschap (IVA) zonder rechtspersoonlijkheid van de Vlaamse overheid. Het behoort tot het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het agentschap werd opgericht in 2004 bij besluit van de Vlaamse Regering. Dit besluit trad in werking op 1 april 2006. Anno 2016 staat het agentschap onder leiding van administrateur-generaal Dirk Dewolf, telt het 223 personeelsleden en beschikt het over een jaarlijks budget van 3,85 miljard euro.

Taken en bevoegdheden[bewerken | brontekst bewerken]

Missie[bewerken | brontekst bewerken]

De missie van het agentschap is gesteld als volgt:

Aanhalingsteken openen

Het agentschap heeft als missie voorwaarden te scheppen om het welzijn en de gezondheid van de huidige en toekomstige Vlaamse bevolking te bevorderen, te behoeden, of te herstellen met het oog op een optimaal welzijns- en gezondheidsniveau van de burger.

Aanhalingsteken sluiten

Kerntaken[bewerken | brontekst bewerken]

Het agentschap heeft als kerntaken:

Structuur en afdelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het agentschap is samengesteld uit 6 afdelingen.

Diensten van de administrateur-generaal[bewerken | brontekst bewerken]

  • De administrateur-generaal van het agentschap is dr. Dirk Dewolf (anno 2016). Hij wordt ondersteund door zijn secretariaat.
  • De stafdienst ICT staat in voor de ondersteuning, projectontwikkeling en innovatie van informatica binnen het agentschap.
  • De stafdienst Communicatie en Coördinatie verzorgt de interne en externe communicatie, internationale betrekkingen, procesbeheer en personeelszaken.

Afdeling Informatie en Zorgberoepen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afdeling staat onder leiding van dhr. Erwin Leus (anno 2016) en staat in voor de juridische ondersteuning, de begrotingscoördinatie en het verzamelen en opvolgen van gegevens (onder andere gezondheidsindicatoren zoals de sterftecijfers in Vlaanderen). De afdeling bevat ook de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, die de overheid adviseert en het wetenschappelijk onderzoek bevordert door wetenschappelijke prijzen uit te reiken, bijeenkomsten en voordrachten te organiseren en wetenschappelijke publicaties uit te geven. Na overdracht van de bevoegdheden in de zesde staatshervorming (Vlinderakkoord) zal deze afdeling ook instaan voor het erkennen van zorgberoepen.

Afdeling Preventie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afdeling staat onder leiding van dr. Dirk Wildemeersch (anno 2016) en staat in voor het preventiebeleid: alles wat gaat over het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziektes en aandoeningen. Daarbij gaat het om thema's zoals de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en de bestrijding van infectieziekten. Meer bepaald staat deze afdeling in voor:

Om deze activiteiten te kunnen uitvoeren beschikt de afdeling over een buitendienst in elke provincie.

Afdeling Gespecialiseerde Zorg[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afdeling staat onder leiding van mevr. Christine Vanderheyden (ad interim anno 2016) en houdt zich bezig met de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg. Meer bepaald staat deze afdeling in voor de programmering, planning, erkenning en subsidiëring van algemene, universitaire, categorale & psychiatrische ziekenhuizen, initiatieven voor beschut wonen, psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT's) en Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Na de voltooiing van de zesde staatshervorming zal deze afdeling ook instaan voor de revalidatiecentra.

Afdeling Woonzorg en Eerste Lijn[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afdeling staat onder leiding van dhr. Tom Vermeire (anno 2016) en staat in voor:

De activiteiten rond eerstelijns- en thuiszorg zijn gericht op de uitvoering van de beleidsdoelstelling om mensen zo lang mogelijk in hun thuisomgeving te houden en te verzorgen en om de continuïteit van de zorg te verzekeren.

Afdeling Vlaamse Sociale Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Deze afdeling werd in 2016 opgebouwd uit de voormalige Afdeling Vlaamse Zorgverzekering en staat onder leiding van dhr. Xavier Meurisse (anno 2016). De afdeling organiseert de Vlaamse Sociale Bescherming; die is bedoeld als een extra laag bovenop de federale sociale zekerheid. De afdeling staat onder andere in voor het organiseren van de Vlaamse zorgverzekering via het Vlaams Zorgfonds, waaronder het beheer van de financiën, het aansturen van de zorgkassen en het behandelen van boetes en bezwaren, het uitbaten van een eigen (van overheidswege neutrale) Vlaamse Zorgkas en het basisondersteuningsbudget (BOB) voor personen met een handicap (dat in 2016 ingevoerd werd). Vanaf 2017 zal deze afdeling ook de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) regelen (een van de federale overheid overgehevelde bevoegdheid in het kader van de zesde staatshervorming) en vanaf 2018 zal een nieuw financieringsmodel voor thuiszorg, ouderenzorg, revalidatie en geestelijke gezondheidszorg uitgebouwd worden.[1]

Initieel werd onder de regering-Peeters II het decreet van 13 juli 2012 houdende de Vlaamse sociale bescherming ingevoerd, maar dit trad nooit in werking. Onder de regering-Bourgeois werd een nieuw decreet van 24 juni 2016 houdende de Vlaamse sociale bescherming ingevoerd. Wanneer dit decreet in werking treedt, zal het Vlaams Zorgfonds worden omgevormd tot het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]