Vlaams Instituut voor Biotechnologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, tegenwoordig aangeduid met de afkorting VIB is een Belgisch wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Het hoofdkantoor van het instituut is gevestigd in het Technologiepark Zwijnaarde. Het is non-profit.

Werkzaamheden[bewerken]

VIB onderzoekt de moleculaire processen die instaan voor de werking van cellen, organen en organismen. Dat gaat zowel om mens, dier, plant als micro-organisme. Hierbij focussen de onderzoekers zich zowel op de normale als ook op de abnormale of pathologische processen. Hoewel het om basisonderzoek gaat, gebeurt dit altijd met een open oog voor toepassingen in bijvoorbeeld geneeskunde, landbouw en milieuzorg. VIB besteedt bijzonder veel aandacht aan 'technologietransfer', het omzetten van ontdekkingen in octrooien, en het stimuleren van industriële toepassing van die octrooien. Daarnaast doet VIB ook aan publieksinformatie over biotechnologie en de effecten ervan op de samenleving.

Samenwerkingsverband[bewerken]

VIB heeft een nauw partnerschap met vier Belgische universiteiten: Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Katholieke Universiteit Leuven en Vrije Universiteit Brussel. Samen met de universiteiten stelt VIB zo'n 1100 mensen tewerk.

Externe link[bewerken]