Vlaams Jeugd Parlement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaams Jeugd Parlement
Algemene informatie
Opgericht in 2013
Ontmoetingsplaats Vlaanderen
Andere
Website vlaamsjeugdparlement.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Het Vlaams Jeugd Parlement (VJP) is een van de drie jeugdparlementen in België, naast Jeugd Parlement Jeunesse (JPJ) en het Parlement Jeunesse Wallonie-Bruxelles (PJWB).[1] Het Vlaams Jeugd Parlement is een politiek neutrale organisatie met als doelstelling de kloof tussen jongeren en de Vlaamse politiek te verkleinen en jongeren politieke vaardigheden aan te leren[2].

Het houdt jaarlijks een driedaagse simulatie in het Vlaamse Parlement. Het doel is jongeren met een verschillende achtergrond bij elkaar te brengen en democratie en politieke besluitvorming voor jongeren begrijpelijk te maken. De jongeren hebben een leeftijd tussen 17 en 27 jaar en zijn afkomstig uit de Nederlandstalige delen van België, inclusief het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.[3][4] Naast de jaarlijkse simulatie biedt het Vlaams Jeugd Parlement een mini-simulatie aan voor onderwijsinstellingen. Op periodieke basis organiseert het Vlaams Jeugd Parlement VJP-Talks waar vormingen en workshops worden gegeven over politieke vaardigheden[5]. In 2021 is de VJPodcast opgericht waar de jongeren het woord nemen en met elkaar in gesprek gaan op maatschappelijke thema's.

Voorzitters[bewerken | brontekst bewerken]

Elke eerste zondag van december verkiest de algemene vergadering een nieuw bestuur, een nieuwe ondervoorzitter en voorzitter. De voorzitter en ondervoorzitter zitten de plenaire zitting voor en nemen ook de dagelijkse leiding voor hun rekening.

Jaar Voorzitter Ondervoorzitter
2015 Lawrence Cappelle[6] Freya De Muynck

David Jan Bosschaert

2016 Pieter-Jan Van Den Burgt[7] Edward De Voogd
2017 Pieter Reuse[8] Hanne Pollet
2018 Laurien Coenen[9] Kelly De Jonge
2019 Jasper Vervloet[10] Kelly De Jonge
2020 Isabelle Cammaert Margot Soenens
2021 Aaron Van Steenlandt Patrick Vanparys
2022 Nick Van Elsen Robin Manesse

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]