Vlaamse kunstcollectie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse kunstcollectie (VKC) is een museaal samenwerkingsverband onder regie van Pascal Ennaert. Drie museums maken deel uit van deze organisatie: het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Elk van deze drie musea specialiseert zich op een periode. Het Groeningemuseum specialiseert zich in de periode rond de Vlaamse Primitieven, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten heeft een grote collectie barok, met als hoogtepunten Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacob Jordaens en het Gentse Museum voor Schone Kunsten concentreert zich op de 19e eeuw, de eeuw van Théodore Géricault, Gustave Courbet, Auguste Rodin, Emile Claus en George Minne.

Situering[bewerken]

Deze online collectie omvat ruim 7.000 beeldende kunstwerken uit het bestand van drie Vlaamse musea namelijk het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, het Groeningemuseum in Brugge en het Museum voor Schone Kunsten in Gent en is via een website op het internet gratis te bezichtigen. Deze drie musea bewaren ruim 6.750 schilderijen, 40.000 tekeningen en 2.000 sculpturen waaronder topwerken van Jheronimus Bosch, Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, James Ensor, Permeke en Rik Wouters.

Deze site is interessant omdat ook de uitgebreide collectie tekeningen in detail kan getoond worden. Dit is in werkelijkheid onmogelijk door de grote kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid ervan. Je kan nu ongestoord grasduinen in de schetsboeken van George Minne. Deze studiebladen onthullen Minnes tekenwerkwijze en verduidelijken hoe hij tot zijn beeldhouwwerk kwam. Ook worden langzamerhand de prenten en tekeningen van James Ensor en Joseph Benoit Suvée via het web zichtbaar. Aan de ontsluiting van Rubens' grafisch werk wordt ondertussen de laatste hand gelegd, met name 665 gravures, etsen en houtsnedes. Binnen de site zijn er ook thematische musea voorzien over volgende kunstenaars of kunstenaarsgroepen James Ensor, George Minne, de Vlaamse Primitieven en Barok in de Zuidelijke Nederlanden.

De site is ook volledig toegankelijk in het Engels.

Externe link[bewerken]