Naar inhoud springen

Vlaanderen Vakantieland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaanderen Vakantieland
Genre Toeristisch programma
Presentatie Lea Van Hoeymissen
Manuela Van Werde
Sabine Hagedoren
Saartje Vandendriessche
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1 september 1990
Netwerk of omroep BRT(N), VRT
Zender Eén
Voorganger(s) Boeketje Vlaanderen
Opvolger(s) Weg zijn wij
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Vlaanderen Vakantieland was een Vlaams toeristisch televisieprogramma dat tussen 1990 en 2015 op zaterdag en zondag bij de openbare omroep op Eén werd uitgezonden. Het was daarmee de opvolger van het toeristische BRT-magazine Boeketje Vlaanderen (1984-89). In 2021 keert het programma terug.[1]

Een vaste kern van verslaggevers bezoekt allerlei bestemmingen in binnen- en buitenland. Saartje Vandendriessche was sinds 2007 de presentatrice van het programma, daarvoor was dit onder meer Sabine Hagedoren.

De programmatitel komt van de brochure "Vlaanderen Vakantieland", die al een paar jaar daarvoor voor het eerst werd uitgegeven door het V.C.G.T (Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme), het huidige Toerisme Vlaanderen. Het programma werd gesponsord door touroperator Neckermann, die aan het einde van iedere aflevering een reis weggaf.

Het programma werd eind juni 2015 stopgezet als gevolg van de besparingen opgelegd door de Vlaamse regering-Bourgeois.[2] De laatste aflevering werd uitgezonden op 31 oktober 2015.[3] Na het stopzetten werden reportages uit het programma nog gebruikt om schermtijd overdag op te vullen.

Vanwege de coronacrisis besloot de VRT het programma nieuw leven in te blazen. De VRT wil daarmee naar eigen zeggen inspiratie bieden voor toerisme in eigen land, waar door de crisis meer nood aan is. Het nieuwe programma begon op 1 mei 2021. Het is wat ingekort en duurt 15 minuten.[1] Laura Govaerts en Maureen Vanherberghen zijn de reporters en comédienne Soe Nsuki sluit het programma af met enkele suggesties onder de naam "Soegesties".[4] In 2022 kwamen Jelle Mels en Pien Lefranc erbij als presentator. Mels als reportagemaker, Pien als presentator van de rubriek "CoPien", dat Soegesties afwisselt.[5]

In 2023 viel het eindrubriekje van Pien Lefranc of Soe Nsuki weg.

Verslaggevers

[bewerken | brontekst bewerken]

Volgende reporters waren te zien in het programma (selectie):