Vlaardingenspoorbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlaardingenspoorbrug
Vlaardingenspoorbrug (juni 2018)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West
Overspant Vlaardingenlaan
Bouw
Bouwperiode <1986
Gebruik
Spoorlijn Schiphollijn
Architectuur
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Vlaardingenmetrobrug
Vlaardingenmetrobrug (juni 2018)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam Nieuw-West
Overspant Vlaardingenlaan
Lengte totaal 52 m
Breedte 10 m
Brugnummer 1652
Bouw
Bouwperiode <1995
Gebruik
Huidig gebruik metro
Architectuur
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Vlaardingenspoorbrug en Vlaardingenmetrobrug vormen een viaductenstelsel in Amsterdam Nieuw-West. Beide viaducten zijn gelegen daar waar de Ringspoordijk kruist met de Vlaardingenlaan. Beide viaducten kregen in november 2017 hun naam, een vernoeming naar de onderliggende Vlaardingenlaan, op zicht vernoemd naar Vlaardingen in Zuid-Holland. Amsterdam kent overigens ook een Vlaardingenlaanbrug; deze ligt ten oosten van dit stelsel in Rijksweg 10.

Vlaardingenspoorbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlaardingenspoorbrug werd gebouwd ten behoeve van de westelijke tak van de Ringspoorbaan tussen Luchthaven Schiphol en Station Amsterdam Centraal. Het traject en viaduct werd op 1 juni 1986 in gebruik genomen met Station Amsterdam Lelylaan als dichtstbijzijnd station. Daarna is hier nauwelijks iets gewijzigd. Het bouwwerk is geheel van beton.

Vlaardingenmetrobrug[bewerken | brontekst bewerken]

Half jaren negentig kreeg de spoorbrug gezelschap van een metrobrug (brug 1652). Deze brug van 52 meter lang en 10 meter breed zou vanaf 1997 de Metrolijn 50, bekend als Ringlijn, dragen. Het ontwerp voor deze viaducten was afkomstig van het GVB en werd uniform uitgevoerd voor kunstwerken in de route van die metrolijn. De metrobrug draagt het noordelijk eind van het Metrostation Henk Sneevlietweg, aan de zuidkant van het viaduct bevindt zich een toegang naar het metrostation.