Vlaardingervaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaardingervaart
Vlaardingervaart
Lengte 8 km
Loopt door Zuid-Holland
De Vaart in Vlaardingen
De trambrug bij Schipluiden
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Vlaardingervaart is een kanaal in Nederland, tussen de Gaag in Schipluiden en de Oude Haven in Vlaardingen, waar het water is verbonden met de Nieuwe Maas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal is een oud afwateringskanaal (van vóór 1250) en tevens scheepvaartroute. De waterloop is ontstaan door het verbinden van delen van verschillende kreken door gegraven kanalen. In het verloop, deels recht en deels bochtig, is die ontstaansgeschiedenis goed te herkennen. Als gevolg van de inversie van het landschap ligt het wateroppervlak - eertijds lager dan het aangrenzende land - nu tussen kaden hoog boven de aangrenzende polders. De Vlaardingervaart komt al voor op vroege landkaarten en wordt al vermeld in laat-middeleeuwse documenten. Het werd later een trekvaart waarover trekschuiten voeren. Tegenwoordig is het bevaarbaar voor pleziervaartuigen met een maximale hoogte van 1.80 m en een geringe diepgang.

Tracé[bewerken | brontekst bewerken]

De lengte is ongeveer 8 kilometer. In het midden van het traject is er een verbinding met de Noordvliet vanuit Maassluis. In de plaats Schipluiden vormen de Gaag en de Lierwatering samen de Vlaardingervaart. Even voor deze splitsing van waterwegen bevindt zich de Trambrug uit 1912. In Vlaardingen moet men de Vlaardinger Driesluizen passeren, die wordt geopend na het inwerpen van een muntstuk in een automaat.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vlaardingervaart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.