Vlaardingervaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlaardingervaart
Vlaardingervaart
Lengte 8 km
Loopt door Zuid-Holland
De Vaart in Vlaardingen
De trambrug bij Schipluiden
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Vlaardingervaart of Vlaardingse Vaart is een kanaal in Nederland, tussen de Gaag in Schipluiden en de Oude Haven in Vlaardingen, waar het water is verbonden met de Nieuwe Maas.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal is een oud afwateringskanaal (van vóór 1250) en tevens scheepvaartroute. Het is een van de oudste waterlopen in Delfland en is ontstaan doordat delen van verschillende kreken verbonden werden door gegraven kanalen. In het verloop, deels recht en deels bochtig, is die ontstaansgeschiedenis goed te herkennen. Als gevolg van de inversie van het landschap ligt het wateroppervlak – eertijds lager dan het aangrenzende land – nu tussen kaden hoog boven de aangrenzende polders, met uitzondering van de hooggelegen Broekpolder die opgespoten werd met havenslib. De Vlaardingervaart komt al voor op vroege landkaarten en wordt vermeld in laat-middeleeuwse documenten. Het werd later een trekvaart waarover trekschuiten voeren. Tegenwoordig is het bevaarbaar voor pleziervaartuigen met een maximale hoogte van 1.80 m en een geringe diepgang.

Tracé[bewerken | brontekst bewerken]

De lengte is ongeveer acht kilometer. In het midden van het traject is er een verbinding met de Noordvliet vanuit Maassluis. In de plaats Schipluiden vormen de Gaag en de Lierwatering samen de Vlaardingervaart. Even voor deze splitsing van waterwegen bevindt zich de Trambrug uit 1912.

Tussen Schipluiden en Vlaardingen zijn er geen bruggen of sluizen, maar in Vlaardingen zijn er ettelijke. Stroomafwaarts gaande zijn dat een houten voetgangersbrug in het Broekpolderpad en 900 meter verder de iconische fietsbrug De Twist, alias De Wokkel. Dan na een kleine driehonderd meter de overspanning van de A20, meteen gevolgd door de Burgemeester Heusdenslaan. Dan de Westlandseweg en de Delftseveerweg. Direct na die laatste moet men bij de Vlaardinger Driesluizen een muntstuk in een automaat werpen, waarna de sluiswachter de sluis opent.

Daarna kan men linksaf via de Spuibrug het Buizengat invaren, de oude insteekhaven van Vlaardingen. Of rechtsaf verder over de Vaart, zoals Vlaardingers hem noemen. Dan volgen de Schiedamseweg, de Prinses Julianabrug en de spoorbrug van de Hoekse Lijn. De Vaart eindigt mondt daar via de Delflandse Buitensluis bij de Galgkade uit in de Buitenhaven, met opvaart in de Nieuwe Maas of afvaart in het Scheur.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Vlaardingervaart van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.