Vladislav II van Walachije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vladislav II
 ?? - 1456
Vladislav al II-lea.jpg
Vorst van Walachije
Periode 1447-1448
Voorganger Vlad II Dracul
Opvolger Vlad III Dracula
Vorst van Walachije
Periode 1448-1456
Voorganger Vlad III Dracula
Opvolger Vlad III Dracula
Vader Dan II van Walachije
Dynastie Huis Dǎnesti

Vladislav II van Walachije (overleden tussen 22 juli en 22 augustus 1456) was de heerser van het vorstendom Walachije, vanaf 1447 tot 1448 en opnieuw van 1448 tot 1456.

Over de manier waarop Vladislav II aan de macht kwam, wordt nog steeds gedebatteerd. De meest aangenomen versie is dat Vladislav II de vorige heerser van Walachije Vlad II Dracul liet vermoorden en daarna zelf de macht greep met hulp van koning Johannes Hunyadi. Een ander verhaal gaat dat Vladislav II door de Ottomanen werd geholpen om Dan III te vervangen en dat dit door de Hongaren werd geregeld.

Levensloop[bewerken]

Het is niet bekend of Vladislav II uitgenodigd was om deel te nemen aan de Slag bij Kosovo (1448). Het is wel zeker dat hij geen troepen zond als versterking tijdens de slag en dit resulteerde in enkele vorderingen van bezittingen in Transsylvanië door Johannes Hunyadi, waaronder Fǎgǎraş en Amlas op 23 april 1452. Vladislav legde vervolgens de handelsroute met Brasov aan banden, een gebied in beheer van Hunyadi. Na onderhandelingen op 15 november 1455 vertelde Hunyadi dat de handel weer doorgang kon vinden, echter probeerde Vladislav II zijn bezittingen van Fǎgǎras terug te veroveren en tijdens dit proces gingen enkele Saksische dorpen in vlammen op. Als reactie hier op, gaf Hunyadi opdracht aan Vlad (die snel bekend werd als Vlad de Spietser) om samen met huursoldaten en de hulp van de Saksen die hun huis verloren bij de brand, Vladislav II te verjagen.

Op 22 juli 1456 werd Vladislav II gedood tijdens een man tot man gevecht door Vlad III Dracula. Ondanks dat op Vladislav's grafsteen 22 augustus 1456 staat gegraveerd, blijkt dit echter om de bijzetting van de steen te gaan of in iedergeval de tekst op de steen. Hij werd niet begraven in het Snagovklooster, die hij stichtte, maar in het Dealuklooster.