Vladko Maček

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vladko Maček
Vladko Maček
Vladko Maček
Algemene informatie
Land Oostenrijk-Hongarije, Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, Koninkrijk Joegoslavië, Onafhankelijke Staat Kroatië, Verenigde Staten van Amerika
Geboortedatum 20 juni 1879
Geboorteplaats Jastrebarsko
Overlijdensdatum 15 mei 1964
Overlijdensplaats Washington D.C.
Doodsoorzaak hartinfarct
Begraafplaats Mirogoj Begraafplaats
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep politicus, advocaat
Functies vicepremier, oppositieleider, politiek leider
Studie
School/universiteit Faculty of Law of the University of Zagreb
Politiek
Politieke partij Kroatische Boerenpartij
Militair
Legeronderdeel Oostenrijks-Hongaarse leger
Religie
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Persoonlijk
Plaats van gevangenschap Jasenovac
Diversen
Prijzen en onderscheidingen Orde van Koning Dmitar Zvonimir
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Vladko Maček (Jastrebarsko, 20 juni 1879 - Washington D.C., 15 mei 1964) was een Kroatisch politicus.

Na de moord op Stjepan Radić in 1928, werd Maček voorzitter van de Kroatische Boerenpartij. Hij was een gedreven, maar ook vreedzame tegenstander van de dictatuur van Alexander I van Joegoslavië. Als voorstander van de onafhankelijkheid van Kroatië werd hij verschillende malen gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Na de dood van Alexander I kreeg Maček gratie.

Door zijn goede relaties met Pavle Karađorđević, die regent van zijn land was tijdens de minderjarigheid van koning Peter II, verkreeg Maček in 1939 een verregaande autonomie van Kroatië als Banovina Hrvatska. Zijn partij trad nadien toe tot de centrale Joegoslavische regering en Maček zelf werd vice-eerste minister.

Maček kreeg van de Duitsers in de aanloop van de Duitse bezetting van het land het aanbod om een onafhankelijke Kroatische staat op te richten onder zijn leiding. Maček verwierp het aanbod en bood aan op te treden als tussenpersoon voor vredesbesprekingen tussen Joegoslavië en de Asmogendheden, maar hierop gingen de Duitsers niet in. Na de bezetting nam Maček ontslag als vice-eerste minister en ging terug naar Zagreb .

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog weigerde Maček om samen te werken met de communistische partij van Tito. Toen die in 1944 een, ook door het Westen erkende, regering leidde, weigerde Maček deze te erkennen. Kort vóór de intocht van de partizanen in Zagreb, vluchtte Maček naar Parijs en vestigde zich vervolgens in de Verenigde Staten.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Vladko Maček op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.